Izvor: Beta | Četvrtak, 02.08.2018.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HPK traži 12,4 mil USD odštete za Železaru Smederevo preko suda u Vašingtonu

Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)
Holandska kompanija HPK Engineering, koju je Vlada Srbije 2015. angažovala da upravlja smederevskom željezarom, zatražila je od suda u Vašingtonu da omogući izvršenje odluke međunarodne arbitraže iz Londona, prema kojoj željezara mora da joj isplati naknadu od 12,4 mil USD zbod nezakonito raskinutog ugovora.

HPK je 1. avgusta Saveznom sudu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, podnio peticiju u kojoj se zahtijeva da se, na osnovu Konvencije o priznanju i izvršenju inostranih arbitražnih odluka, potvrdi odluka koju je u maju donio arbitražni tribunal u Londonu.

Londonski sud za međunarodnu arbitražu (LCIA) je u maju ocijenio da je Železara Smederevo nezakonito raskinula ugovor kojom je menadžment HPK 2015. angažovan da unaprijedi poslovanje te, tada državne kompanije, i privuče kupca za njenu privatizaciju.

Ugovor sa HPK inženjeringom je raskinut juna 2016. sa obrazloženjem da ne ispunjava ugovorene obaveze, koje nikada nisu objavljene. Železara Smederevo je 2016. prodata kineskoj Hestil grupi, ali holandska kompanija tvrdi da je ugovor sa njom bez razloga raskinut "uoči samog završetka privatizacije većinskog udjela Železare".

HPK u peticiji tvrdi da Železara i Vlada Srbije odbijaju da plate bonus od 10 mil USD koji je ugovorom bio dogovoren ako privatizacija uslijedi u roku od pet godina od njegovog sklapanja.

Odlukom arbitraže u Londonu kompanija HPK ima pravo na bonus od 10 mil USD i iznos za dodatne izdatke, ali Vlada Srbije i željezara ne žele da plate tu sumu.

HPK optužuje Vladu Srbije da se, iako je bila vlasnik Železare, neopravdano poziva na njen nominalni nezavisni korporativni status kako bi izbjegla plaćanje odštetnog zahtjeva.

Prema neizvaničnim informacijama Bete, odbijen je tužbeni zahtjev HPK inženjering protiv države Srbije i ta kompanija teško da će moći da realizuje arbitražnu presudu o obeštećenju od Železare.

Peticija američkom sudu, ukoliko je podneta, prema tim izvorima, može se tumačiti kao vrsta pritiska HPK inženjeringa da bi izdejstvovala naplatu tražene odštete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.