Izvor: Energetika.ba | Četvrtak, 02.08.2018.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ekolozi ne podržavaju Okvirnu energetsku strategiju BiH

Ilustracija (Foto: lovelyday12/shutterstock.com)
Ekološke organizacije kritikovale su Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine. Tvrde da je taj dokument, kako su saopćili, samo spisak želja "vlasti i energetskog lobija, koji se ne želi mijenjati čak ni zarad dobrobiti razvoja cijele države".

- Donosioci odluka iz BiH očigledno nemaju jasnu i usaglašenu viziju razvoja energetskog sektora. I dalje će se razvoj te oblasti oslanjati na politiku iz 70-tih godina prošlog vijeka, zasnovanu na proizvodnji energije iz fosilnih goriva i izvozu struje – istakla je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

I Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla ističe da je riječ o još jednom dokazu "kratkovidnosti političara".

- Dok se naši političari zaklinju u evropski put Bosne i Hercegovine u isto vrijeme usvajaju strategiju u kojoj niti jedan od ponuđenih scenarija ne podrazumijeva dekarbonizaciju energetskog sektora kojoj teži Evropska unija – rekao je Žiško.

Predsjednik Ekotima iz Sarajeva Rijad Tikveša naglašava da je veliki nedostatak što se prilikom izrade dokumenta nije uradila strateška procjena uticaja na životnu sredinu.

Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. godine usaglašavana je više od godinu dana.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.