Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 02.08.2018.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Automatske prijave za kraj gužvi i redova - Poreska uprava RS početkom 2019. najavljuje pilot projekat

(Foto: jannoon028/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske (PU RS), kako bi smanjila gužve i redove na šalterima u svojim područnim centrima, planira da "olakša život" građanima tako što će umjesto njih popunjavati određene prijave i tako ih riješiti čekanja, stresa i gubitka dragocjenog vremena.

Naime, u pitanju je takozvani Pre-filling ili predispunjavanje poreskih prijava gdje bi Uprava iskoristila postojeće podatke poreskih obveznika i automatski popunila određenu prijavu te je poslala obvezniku, nakon čega bi posao bio završen.

Cilj je u narednim godinama na ovaj način obuhvatiti što veći broj prijava, a među prvima koje bi Uprava mogla da popunjava su one za registrovano oružje, a kojih je samo u prošloj godini bilo više 17.761.

Ovaj posao bi se radio u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, gdje bi došlo do razmjene podataka.

- Već početkom sljedeće godine, u nekoj vrsti testne faze, moglo bi se krenuti sa dostavom popunjenih poreskih prijava za držanje i upotrebu oružja, koje će u ime poreskih obveznika popuniti Poreska uprava RS i dostavljati im na adresu. Ukoliko se ovaj pilot projekat pokaže kao uspješan, Poreska uprava RS će u narednom periodu ići u pravcu da se omogući Pre-filling i za druge poreske prijave - kaže Nikola Salapura, portparol PU RS.

Inače, ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta koji poreske administracije u BiH realizuju sa Švedskom poreskom upravom, a koji je počeo još polovinom 2017. godine, dok je završetak planiran 2020. godine.

Stručnjaci iz Poreske uprave Švedske su sa zaposlenima u sve četiri poreske administracije u BiH identifikovali ključne oblasti koje su zajedničke za sve administracije u kojima se želi ostvariti napredak.

Identifikovane su četiri prioritetne oblasti na kojima će raditi posebno specijalizovani timovi iz Poreske uprave Švedske i poreskih administracija u BiH.

Uz Pre-filling među ciljevima je i promjena načina razmišljanja zaposlenih u poreskim administracijama i bolje usluge poreskim obveznicima.

- Ovaj projekat podrazumijeva isključivo preuzimanje najboljih praktičnih iskustava iz Poreske uprave Švedske u ovim oblastima, s ciljem transformacije u moderne, pouzdane i uslužne poreske uprave u BiH i to kroz studijske posjete i radionice - kaže Salapura.

Paralelno s ovim projektom, PU RS sprovodi svoj projekat "Integrisanog informacionog sistema", a jedna od novih funkcionalnosti koja će biti omogućena kroz implementaciju novog sistema je opominjanje poreskih obveznika za nepodnošenje poreskih prijava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.