NavMenu

Dobit banaka u RS u pola godine pala za 14,2 mil KM, depoziti povećani

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 02.08.2018. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Banke u Srpskoj prvi kvartal ove godine završile su sa dobiti od 26,7 mil KM, što je za 14,2 mil KM ili 35% manje u odnosu na isti period lani.

U najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru za prvi kvartal ove godine navedeno je da je na kraju marta sedam banaka nakon oporezivanja iskazalo neto dobit od 27,6 mil KM, dok je jedna imala gubitak.

- Dobit sedam banaka pala je za 33% u odnosu na mart 2017. godine uglavnom zbog značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilansa i rezervi po vanbilansu. Osim toga, jedna banka je prvi kvartal završila sa gubitkom od 900.000 KM - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Na kraju je na nivou bankarskog sektora iskazana neto dobit od 26,7 mil KM, dok je u istom periodu 2017. godine zarada bankarskog sektora iznosila 40,8 mil KM.

Depoziti u bankama u RS u kontinuitetu bilježe rast i na kraju prošle godine iznosili su 5,443 mlrd KM, što je za 62,1 mil KM više u odnosu na kraj prošle godine.

- Štednja građana je od 2008. godine, kada je iznosila 773 mil KM, do kraja marta porasla za 188% - navedeno je u izvještaju.

Krediti koje su plasirale banke u RS na kraju marta iznosili su 4,888 mlrd KM i na približno istom su nivou kao na kraju 2017. godine. Zabilježen je rast zaduženosti privatnih preduzeća i društava za jedan odsto. U istom procentu porasla je i zaduženost građana i javnih preduzeća, dok su krediti Vladi i njenim institucijama pali za pet odsto.

Ekonomisti objašnjavaju da je bankarski sektor navikao na visoke prihode i dobit sa malo rizika i rada.

- Kreditna aktivnost je pala jer je stanovništvo sve siromašnije. Smanjio se platni promet i jednostavno dolazi do pada tih aktivnosti, dok, s druge strane, imamo ogroman iznos nekvalitetnih kredita. Banke nisu spremne da podrže nove projekte i kreditiraju razvoj preduzeća - rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja.


Naglasio je da depoziti rastu jer sve više štede i privreda i stanovništvo.

- Banke su prisiljene da daju kamate na tu štednju, što opet smanjuje njihov profit. Povećanje štednje je elementarni znak nepostojanja privredne djelatnosti, odnosno drastičnog smanjenja obima kreditiranja. Svi ti parametri govore o tome da jedan takav rigidan bankarski sistem ne može pomoći privredi, povećanju potrošnje i, generalno, on će padati i topiti se u toj svojoj neaktivnosti - naveo je Ljuboja.

Nekvalitetni krediti

Nekvalitetni krediti na kraju marta iznosili su 521,1 mil KM i manji su za 3% ili za 18,2 mil KM u odnosu na kraj 2017. godine.

- Nekvalitetni krediti pravnih lica iznose 342,4 mil KM i imaju stopu pada od 5%, dok kod fizičkih lica iznose 178,7 mil KM sa padom po stopi od 1% - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.