Izvor: Capital | Srijeda, 01.08.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veliki pad međunarodnih projekata u BiH - Povrat PDV-a manji za skoro 30% u prvih šest mjeseci 2018.

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Povrat PDV-a po osnovu međunarodnih projekata u BiH za prvih šest mjeseci ove godine manji je za 14,7 mil KM, odnosno za skoro 30% u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u junu 2018. godine isplate povrata PDV-a obveznicima su bile manje za 11,4% u odnosu na isti mjesec 2017.

Ukupni povrat PDV-a za prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 51,8 mil KM, odnosno za 9,2%.

U UIO navode da je rast povrata obveznicima prati trendove uvoza i izvoza BiH, a prema podacima Agencije za statistiku BiH, za prvih pet mjeseci 2018. godine, uvoz je rastao po stopi od 9,6%, a izvoz 10,9%.

- S druge strane, isplate povrata po osnovu međunarodnih projekata su bile manje za 14,7 mil KM, odnosno za 28% - navedeno je u biltenu UIO.

I pored nominalnog rasta povrata u prvom dijelu 2018. primjetno je usporavanje rasta u odnosu na višegodišnje trendove.

- Stopa rasta povrata obveznicima je prepolovljena u odnosu na situaciju u prvom polugodištu 2017. Indikator poboljšanja u isplatama povrata jeste i smanjenje udjela povrata u bruto naplati PDV-a. Udio isplaćenih povrata u prvom polugodištu 2018. u bruto naplati PDV-a iznosio je 26,8%, što je za 0,3 postotna poena ispod udjela povrata u prvom polugodištu 2017. u bruto PDV-u. I kvartalni pregled isplata povrata na godišnjem nivou pokazuje niže stope rasta povrata u 2018.godini. Jedan od faktora može biti i statističkog karaktera, s obzirom na visoku nominalnu osnovicu u 2017.godini - ističu u UIO.

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Kvartalni trendovi u naplati komponenti bruto PDV-a pokazuju snažan pad naplate PDV-a na uvoz u drugom kvartalu 2018. Nakon prvog kvartala, kada je zabilježen rast od 11,5%, u drugom kvartalu rast je prepolovljen (5,1%).

To je ujedno i najniži kvartalni rast PDV-a na uvoz u posljednjih sedam kvartala. S druge strane, kvartalne stope rasta domaćeg PDV-a u prvom i drugom kvartalu 2018. su ujednačene, 5% i 4,2%, respektivno.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da podaci o povratu PDV-a pokazuju da je u BiH sve manje međunarodnih projekata.

- U okviru međunarodnih ugovora, postoji i uvozna komponenta, nisu samo usluge, pa kako pada vrijednost i obim projekata, tako pada i povrat PDV-a. Ukupni povrat na uvoz je u padu jer nema kupovne moći - istakao je Pavlović.

Dodao je da je osnovni problem pada realizacije međunaronih projekata i taj što BiH ima prijavljene projekte vrijednosti oko 2 mlrd KM, za koje su tražena i obezbjeđena sredstva, ali oni nisu realizovani.

- BiH je neozbiljna administracija, traži pare "onako", a kada se odobre sredstva onda slijedi procedura, pa imamo projekte za koje nam odobre sredstva, a koje nismo u stanju da završimo i povučemo novac. Ove godine su u fokusu izbori i ništa se ne radi, ne realizuju se suštinski projekti. BiH je rupa u kojoj samo političari nalaze interes da funkcionišu - kazao je Pavlović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE