Izvor: eKapija | Srijeda, 01.08.2018.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Telekom Srbija predstavio platformu za razvoj IoT usluga - LoRa sprečava i krađu kablova

Predrag Ćulibrk i Ana Brnabić
Kao prvi operator u regionu i pedeseti u svijetu, Telekom Srbija je u utorak (31. jula 2018. godine) predstavio najsavremeniju infrastrukturu namijenjenu IoT rješenjima – LoRa mrežu. LoRa mreža, saopštilo je Telekom, omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja i senzora i predstavlja osnovu za razvoj IoT ekosistema, tj. digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva u cjelini.

Predstavljanju su prisustvovali predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, kao i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i osnivač kompanije Bitgear Dejan Dramićanin.

- Ponosni smo što prvi u regionu puštamo u rad IoT mrežu koja je bazirana na savremenoj LoRa tehnologiji, koja kroz ekosistem senzora obezbijeđuje sve preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rješenja. Takođe, ponosni smo i što smo sa našim partnerima iz Bitgear-a kreirali senzorski uređaj, jedinstven u svijetu, čijom primjenom rješavamo decenijski problem kompanije, konačno uspostavljajući bezbjednosnu kontrolu nad našom podzemnom kablovskom infrastrukturom, jednim od ključnih resursa za nesmetano poslovanje. Telekom Srbija je spreman da pomogne svima, od velikih sistema, malih i srednjih preduzeća do startap kompanija, da zajedno kreiramo digitalnu budućnost - rekao je generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk.

Naglašavajući strateški značaj procesa digitalizacije za građane i privredu, kao pozitivan primjer za dalji razvoj te oblasti, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je saradnju državne kompanije kao što je Telekom Srbija sa domaćim inovativnim kompanijama poput Bitgeara. Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je riječ o kompaniji koja je potekla u biznis inkubatoru tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Premijerka je pozvala i druge kompanije, prije svega javna preduzeća, da identifikuju probleme koje imaju u poslovanju i da pozovu domaće firme, fakultete i institute da zajedno rade na rješavanju tih problema, a da onda od tih rješenja naprave proizvod koji će moći da izvoze iz Srbije.

- Vlada će dalje ohrabrivati i pomagati ovakve inicijative - istakla je Brnabić, dodajući da je Telekom pokazao kako treba tržišno razmišljati.

- Telekom Srbija je jedna od rijetkih državnih kompanija koja je rješenje pronašla u saradnji sa domaćom kompanijom, a ovaj proizvod, za kojim će, vjerujem, biti potražnja na globalnom nivou, napravljen je u Srbiji - naglasila je Brnabić u obraćanju.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je kompanije da se upoznaju se mogućnostima LoRa mreže i da je iskoriste kao platformu za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i unapređenje poslovanja.

Prisutnima je prikazan dio praktične primjene LoRa tehnologije iz domena bezbjednosti i zaštite imovine i infrastrukture.

- Izuzetno nam je drago što je Bitgear prvi korisnik LoRa mreže Telekoma Srbija, koja će, ubjeđen sam, biti pokretač razvoja novih domaćih rješenja za digitalnu transformaciju. Naše rješenje na inovativan način koristi najsavremenija svjetska dostignuća u telekomunikacionoj i industriji senzora, a projekat koji smo danas prikazali spada u red najvećih IoT projekata u Evropi i predstavlja rezultat domaćeg znanja. Radom na ovom projektu smo stekli i referencu za izvoz originalnog domaćeg rješenja, tako da za naš proizvod već postoje interesovanja u Evropi, Južnoj Americi i Africi. To je direktan pokazatelj uticaja Telekomovog projekta na privredu Srbije, a država će od izvoza srpskog rješenja imati višestruki prihod kroz porez na dobit - rekao je Dejan Dramićanin, osnivač Bitgear-a.

LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cijele Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.