NavMenu

Srbija očekuje da Priština povuče carine - Makedoniji već ukinuti svi nameti

Izvor: Tanjug/RTS Srijeda, 01.08.2018. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić uvjeren je da će carine koje je Priština uvela na uvoz određenih proizvoda iz zemalja članica CEFTA biti kompletno povučene. Priština je, u međuvremenu, ukinula carine koje je prethodno uvela Makedoniji.

- Vjerujemo da će odluka o carinama u potpunosti biti povučena, jer je za 14 proizvoda ta odluka već revidirana, odnosno ne važi. Nadamo se da će za preostalih sedam proizvoda vrlo brzo takođe biti donijeta slična odluka - rekao je Ljajić za Prvi program Radio Beograda i dodao da će u protivnom sve zemlje članice CEFTA preduzimati mjere koje smatraju adekvatnim.

Ljajić smatra da Evropska unija i sve članice CEFTA moraju o ovome otvoreno da razgovaraju.

- Ili ćemo ići u dalji proces ekonomske integracije, što vjerujem da je interes svih zemalja članica CEFTA, ili ćemo ići u stagnaciju ovog procesa, jer kako drugačije nazvati stalno uvođenje vancarinskih barijera prema partnerima, a u tome svakako prednjači Kosovo koje je manje-više prema svim zemljama u određenim vremenskim periodima uvodilo vancarinske i carinske barijere - rekao je Ljajić.


Priština je u utorak, 31. jula, ukinula dodatne carine od 30% na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije, uvedene 18. jula. Odluka stupa na snagu danas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.