NavMenu

Gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu početkom 2019.

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 31.07.2018. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)Ilustracija
Početkom 2019. kreće izgradnja Univerzitetske biblioteke, koja će biti smještena u kompleksu Kampusa u Sarajevu, a vrata će otvoriti u naredne dvije godine.

Rečeno je to u ponedjeljak (30. jula 2018. godine) u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) tokom susreta ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominaha i Khalid Abdulrahman Othman Hassana, predstavnika konzorcija IMAR Urban Consultants i ahA+knAp sa rektorom Rifatom Škrijeljem.

Tokom ovog susreta rektor Škrijelj i Khalid Abdulrahman Othman Hassan potpisali su Ugovor za reviziju izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem biblioteke.

Inače, kako je odranije poznato, Univerzitetska biblioteka će biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a vrijednost je procijenjena na 22 mil USD, što do sada predstavlja najveći grant ove vrste. Izgradnju će finansirati Saudijski fond za razvoj. Riječ je o dugo pripremanom projektu, za koji su idejno rješenje uradili stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Ambasador Mominah naglasio je da će nova zgrada biblioteke po prostoru i opremljenosti zasigurno biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu.

- Naša vlasti u Saudijskoj Arabiji uvijek je pomagala Bosni i Hercegovini i smatra je prijateljskom zemljom u svim aspektima. Uvijek smo bili uz BiH. Gdje god se projekti nude, odmah se odazivamo i dajemo podršku, a ta pomoć se daje svima u ovoj zemlji bez obzira za vjeru i naciju. BiH ima potencijala za razvoj i mi ćemo učiniti sve i obaveza nam je da pomognemo napredak države. Nadam se da će ovaj projekt biti od koristi za obrazovanje i edukaciju tako da korist imaju svi, ne samo u BiH nego i u regiji i šire – kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.


Izrazio je uvjerenje da će odabrana firma profesionalno uraditi projekt na vrijeme.

Ideja za gradnju biblioteke nastala je još 2010. godine, a kako je najavio Adnan Pašić, idejni tvorac projekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Univerzitetska biblioteka imaće 15.500 bruto metara kvadratnih i moći će deponovati blizu milion knjiga.

Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, s knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.