NavMenu

Britanci rade program restruktruriranja GRAS-a - Cilj samoodrživ saobraćaj

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 30.07.2018. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Višemilionska dugovanja i oronuli vozni park samo su neki od problema s kojima se suočava preduzeće GRAS. Kako se smjenjuju direktori tako se i predlažu nova rješenja. Među radnicima u ovoj firmi posljednjih dana se proširila priča da uskoro slijedi privatizacija minibusa i minibuskog sektora GRAS-a, koji je inače među najlošijim u firmi i pravi najveće gubitke.

Međutim, direktor Avdo Vatrić u izjavi za Avaz kazao je da još o tome ne razmišljaju. Kaže da i bez toga firma može izaći na zelenu granu.

- Trenutno je u toku javni poziv za nabavku 17 minibusa. Cilj nam je zadovoljiti potrebe građana i ponuditi im kompletnu uslugu. Ukoliko prođe tender bez žalbi i obaranja, mislim da bismo uspjeli pokriti te dijelove na kojima imamo problema s minibuskim saobraćajem. Što se tiče trolejbusa, stanje je bolje, ali ćemo naredne sedmice također raspisati tender za nabavku pet do 10 vozila. Autobuse imamo, jedino su građani uskraćeni za minibuse, ali se nadam da ćemo uskoro nabaviti ta vozila – rekao je Vatrić.

Ističe da su primjetna poboljšanja u GRAS-u kada je riječ o broju vozila,te da sada lakše podmiruju svoje finansijske obaveze.

- Ali moramo i dalje raditi zajedno s Vladom KS i resornim ministarstvom kako bismo riješili ključna dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Planiramo s njima napraviti jedan sporazum kako bi se GRAS-u omogućio normalan rad. Očekujemo da ćemo uspjeti dogovoriti način otplate dugovanja. Zajedno s Ministarstvom radimo na tome da se to prevaziđe i da UIOBiH više ne bude prijetnja GRAS-u kada je u pitanju zapljena vozila – rekao je Vatrić.

Otkup tramvaja

S obzirom na to da je UIO BiH, prema riječima Vatrića, prodao 10 njihovih tramvaja, od toga četiri firmi Eko–servis iz Tešnja, ističe da su u toku pregovori s ovom firmom da otkupe tramvaje.


- Nadam se da ćemo ih uspjeti vratiti u posjed naše firme. Ostalo je da se neke stvari izdefiniraju, tačnije da utvrdimo koji postupak nabavke bi bio adekvatan. Vjerujem da će ljudi iz ove firme imati razumijevanja jer su naklonjeni GRAS-u te ćemo s njima iznaći rješenje za ovaj problem – rekao je Vatrić.

Moguće gašenje nekih sektora GRAS-a

Vatrić nam je kazao da je u toku i izrada programa restrukturiranja GRAS-a koji radi jedna britanska firma, a koji bi trebao biti završen početkom sljedećeg mjeseca.

- Na osnovu tog programa vidjet ćemo na koji način GRAS može biti samoodrživ. Taj program, između ostalog, podrazumijeva restrukturiranje i način finansiranja od tarifne politike do ukidanja nekih segmenata koji nisu u osnovnoj funkciji prijevoza građana, a ne stvaraju GRAS-u neki veći profit – rekao je Vatrić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.