NavMenu

Koje su prepreke ulaganju dijaspore u Doboj?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.07.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Plaćanje PDV-a i upotreba jednog od dva zvanična bh. pisma su najveći problemi s kojima smo se susreli kada smo odlučili da ulažemo u naše selo, poručili su investitori iz Švajcarske, koji su se u petak odazvali na okrugli sto za privrednike iz dijaspore, koji je organizovala lokalna vlast u Doboju.

- Najveći problem je bila ćirilica, da vam iskreno kažem, pošto mi to ne učimo tamo, ali sreća naš advokat nam je sve to prevodio, sve nam objašnjavao... - kaže Marica Gojković.

Ona je sa suprugom u selu Bušletić pokrenula proizvodnju pločastog namještaja, nabavila je najmodernije mašine vrijedne 200.000 evra, te zaposlila tri radnika, ali se iznenadila kada je na iste te mašine morala da plati PDV.

- To nam nije bilo u redu, da moramo da platimo PDV da bismo ih mogli uvesti. To za nas u Švajcarskoj uopšte nije normalno. Znači, ako investiraš u nešto, PDV koji se treba i tako i tako povratiti, ne treba se uplatiti - kazala je Gojković, te dodala da, i pored prepreka, imaju namjeru da prošire proizvodnju i uposle još radnika.

Zbog papirologije dijaspora se ne odlučuje lako da ulaže u svoj kraj, smatra Jasna Jašarević iz Švedske.

- U zemlji u kojoj žive takve stvari idu za dva minuta, koliko treba da se to ispiše na kompjuteru, i ti dobiješ povratnu informaciju da je završeno. Čovjek se stoga ne odlučuje na tako veliki korak, na tako veliki projekt - navodi Jašarević.

Sa druge strane, Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada Doboja, kaže da što se tiče papirologije, sada uopšte nema problema.

- Kada nam dođe subjekat sa zahtjevom da bi otvorio firmu, ako su papiri uredni, dakle ako nisu manjkavi, ako je riješeno imovinsko stanje zemljišta, ako su dobri gruntovnica i katastar, on to može da riješi za 24 sata - uvjerava Bajraktarević.


On navodi da se od januara u Kancelariju za dijasporu javilo petnaestak potencijalnih investitora koji bi željeli da pokrenu proizvodnju u metalskom sektoru, ali od lokalne zajednice traže prostore veličine od pet do deset hiljada kvadratnih metara, što im trenutno ne mogu ponuditi, jer u Doboju ne postoji industrijska zona.

- Veoma brzo će biti riješeno pitanje industrijske zone. Napravili smo dobar kontakt sa Vladom RS, gdje ćemo doći do rješavanja po pitanju zemljišta između stare zadruge, to je na Rudanci i na Putnikovom brdu, i ovdje u Barama, gdje možemo jednostavno da ponudimo ljudima prostor, a mi ćemo da uredimo infrastrukturu - najavio je Bajraktarević, te istakao da u inostranstvu živi više od 30.000 Dobojlija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.