Izvor: eKapija | Nedjelja, 29.07.2018.| 17:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzećima iz Živinica na raspolaganju beskamatna kreditna linija EBRD-a

Ilustracija (Foto: Number1411/shutterstock.com)
Poslodavcima sa područja općine Živinice, u organizaciji načelnika Samira Kamenjakovića, Evropske banke za obnovu i razvoj i konsultantske kuće Enova iz Sarajeva, predstavljeni su programi podrške EBRD-a za mala i srednja preduzeća, i beskamatna kreditna linija za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Kako je saopšteno na sajtu općine, kroz ovaj program podrške mnoga preduzeća koja ispunjavaju propisane uslove u budućnosti će moći zaposliti veći broj ljudi, kao i unaprijediti svoje poslovanje, te naći nova tržišta.

Ono što je specifično za pomenutu kreditnu liniju jeste da na iznos kredita koje kompanije uzmu dobijaju 15% granta od Evropske unije. Jedan od uslova koja mala i srednja preduzeća moraju da ispunjavaju je da imaju do 250 zaposlenih.

Prema riječima načelnika Samira Kamenjakovića, blizu 380 privrednih subjekata sa područja ove općine direktno mogu učestvovati u ovom programu.

- Željeli smo pomoći našim privrednicima pri nabavci opreme, i da imaju bukvalno beskamatne kredite. S obzirom na to da ovakav jedan paket može ponuditi samo jedna velika investiciona banka, to je Evropska banka za obnovu i razvoj, napravili smo sa njima sporazum i sada ga realizujemo. To će u potpunosti relaksirati našu privredu, naročito ovaj dio energetske efikasnosti koju oni pokrivaju što bi zaista u poslovnom svijetu značilo jako puno i šaljemo jednu jasnu poruku da su nam privrednici i poslodavci na prvom mjestu. Svi privredni subjekti, a ukupno ih negdje oko 380, mogu učestvovati direktno u ovom programu - kazao je načelnik Samir Kamenjaković.

Zihnija Hasović menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj rekao je da maksimalni iznos kredita 10.000 EUR po preduzeću.

- Malo i srednje preduzeće po kriterijima EU mora imati projekat koji približava to preduzeće standardima Evropske unije, mora se dodirivati sa nekim od direktiva, ili unaprijeđivati direktno konkurentnost tih preduzeća. Imamo angažiranog konsultanta koji provjerava da li su ti određeni kriteriji zadovoljeni, a naravno banka ocjenjuje finansijsku validnost tog projekta, i kada se ta dva kriterija spoje onda dobijemo zadovoljavajuće uslove. U prošlom ciklusu smo dijelili oko 20 mil EUR, šezdeset do sedamdeset preduzeća je došlo do tih sredstava. Što se tiče ovih donacija, mi tražimo preduzeća koji imaju maksimalno do 250 zaposlenih, da imaju finansijsku stabilnost, da ti projekti pokazuju da ta preduzeća mogu apsorbirati te konsultanske usluge - istakao je Hasović.

Kompanija Enova iz Sarajeva je konsultant na EBRD-ovoj kreditnoj liniji koja je namijenjena podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Pedstavnik Enove Muris Mešetović je rekao da je najvažnije to što za ovu kreditnu liniju na iznos kredita koje kompanije uzmu dobijaju 15% granta od Evropske unije, tako da je ustvari efekat implementacije određene investicije otprilike beskamatni kredit.

- Postoje stvari koje se ne mogu finansirati kao što je proizvodnje teških alkoholnih pića, kupovine zemljišta i tako dalje, ali to je veoma mali segment - istakao je Mešetović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.