NavMenu

Biteks šije samo dugove - Vlada RS traži strateškog partnera, moguća i prodaja starog pogona Novotexa u Trebinju

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 29.07.2018. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Tekstilno preduzeće Biteks iz Bileće suočeno je sa blokadom računa, nedostatkom prihoda za normalan rad, velikim iznosom obaveza, sudskim sporovima i nemogućnosti vraćanja kredita.

Svi ovi problemi sabrani su u informaciji o stanju u preduzeću Biteks koji je nedavno usvojila Vlada RS. Ovo preduzeće, koje je u 100% vlasništvu Srpske, pravni je nasljednik preduzeća Nikola Tesla.

Pogone Biteksa zakupilo je preduzeće Trend-tex 2016. godine na period od pet godina.

- Biteks je naslijedio i nagomilane probleme i obaveze preduzeća Nikola Tesla iz ranijih godina. Preduzeće trenutno ne može da izradi ni finansijske izvještaje, a sva imovina je pod hipotekom - navedeno je u informaciji.

Zbog svih problema, Vlada je zadužila upravu Biteksa da napravi detaljan pregled svih obaveza i sporova u kojima je preduzeće tuženo.

- Uprava Biteksa treba i da obavi razgovore sa svim povjeriocima radi postizanja dogovora i zaključivanja sporazuma o izmirenju tih obaveza, te da popiše pokretnu i nepokretnu imovinu, ali i izvrši uvid u stanje imovine društva. Takođe, zahtijevamo od uprave Trend-texa da pravilno koristi zakupljenu imovinu - navedeno je u Vladinoj informaciji.

Takođe, Vlada je obavezala upravu Biteksa da se angažuje na pronalasku strateških partnera koji bi uposlili neiskorišćene proizvodne kapacitete preduzeća, povećali broj radnika i na taj način obezbijedili dodatne prihode.


- Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, te finansija zaduženi su da sagledaju mogućnosti za obezbjeđenje potrebnog novca Biteksu u cilju stvaranja uslova za normalan rad tog preduzeća - kazali su u Vladi.

Sa direktorom Biteksa Nikolom Rakićem u četvrtak, 26. jula, Nezavisne nisu uspjele stupiti u kontakt, kao ni sa upravom preduzeća Trend-tex.

Prodaja pogona

U informaciji Vlade RS o stanju u preduzeću Biteks upravi je preporučeno da razmotri mogućnost prodaje starog pogona Novotexa u Trebinju.

- Od novca koji dobiju prodajom mogli bi da izmire obaveze i nastave sa daljim poslovanjem - navedeno je u informaciji Vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.