NavMenu

Konobare "odvukla" obala, kafićima prijete katanci - RS kuburi sa radnicima u ugostiteljstvu

Izvor: Capital Petak, 27.07.2018. 09:23
Komentari
Podeli
Republika Srpska se uveliko suočava sa nedostatkom školovane radne snage u ugostiteljstvu jer konobari mahom odlaze na Jadransko primorje gdje za mjesec zarade i više od tri ovdašnje plate, zbog čega bi na mnogim domaćim lokalima mogli osvanuti katanci.

Masovan odlazak konobara, posebno onih koji su uveliko ispekli zanat, zadao je glavobolju vlasnicima ugostiteljskih objekata širom Srpske. U prilog tome govore i mnogobrojni oglasi koji posljednji mjesec kruže društvenim mrežama. Zbog nedostatka konobara nisu rijetki ni oni koji su primorani da stave katanac na svoje lokale.

– Oba konobara koja su bila u stalnom radnom odnosu kod nas dali su otkaz i otišli da rade na primorje, gdje osim obezbijeđenog smještaja i hrane imaju platu oko 1.000 EUR. S obzirom na to da nismo uspjeli naći školovane radnike sa iskustvom bio sam prinuđen da zatvorim lokal, a inače smo dobro poslovali – rekao je vlasnik jednog banjalučkog lokala koji je nedavno zatvoren, a koji nije želio da mu navodimo ime.

Vlasnik ugostiteljskog lokala u Prijedoru Nemanja Marić kaže da je jedva pronašao dva iskusna konobara.

– Potreban nam je bar još jedan radnik, s obzirom na to da je sezona godišnjih odmora. Objavili smo oglas, ali se niko ne prijavljuje, radnici sa iskustvom uveliko su otišli iz zemlje – rekao je Marić i dodao da se plate konobara u prijedorskim lokalima od 500 do 600 KM.

U potrazi za bolje plaćenim poslom na hrvatsko primorje otisnuo se i Vladimir R. koji je, kako kaže, za nepun mjesec tamo zaradio u prosjeku tri plate koje je imao u Banjaluci.

– Radim više, ali je i plata neuporedivo veća nego u RS. U Banjaluci sam imao stalni posao i nakon raskida ugovora sa poslodavcem otišao sam da se prijavim na biro kako bih i dalje imao zdravstveno osiguranje. Tamo su mu rekli da će me ako aktivno tražim posao već sutradan zvati jer školovanih konobara nema ni za lijek, tako da su me prijavili kao pasivnog tražioca zaposlenja – ispričao je ovaj Banjalučanin, koji je dobio radnu dozvolu na tri mjeseca.

Na primorju je kaže sreo mnoge momke iz Srpske koji su došli da rade za višestruko veće dnevnice. Naglašava da je od tamošnjih poslodavaca čuo da njihovi radnici mahom odlaze u Njemačku gdje su plate još veće, tako da se i oni suočavaju s nedostatkom radne snage i da širom raširenih ruku primaju radnike iz BiH.

(Foto: Eric Limon/shutterstock.com)
Direktorica prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole Valentina Sovilj ističe da je već godinama prisutan trend da konobari i kuvari posao dobiju i prije nego što uzmu diplomu u ruke, ali da je od početka ove ljetne sezone pomama za ovim kadrom posebno izražena.


– Iskusni radnici su mahom otišli u zemlje regiona, ali i dalje, mada i mnogi naši đaci motivisani visokim platama odlaze da rade na primorje. Nikada nije bilo teže naći dobrog konobara, ali i kuvara u Srpskoj kao ovog ljeta – kazala je Sovilj i dodala da je njihova škola dobila ponudu Udruženja ugostitelja iz Dalmacije koji očajnički traže radnike i nude platu i do 1.500 EUR. Ona ističe da je krajnje vrijeme da poslodavci u Srpskoj razmisle o povećanju plata i počnu više cijeniti kvalitetan kadar.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da se o tako visokim platama u našoj zemlji, imajući u vidu cjelokupnu situaciju, može samo sanjati.

- Naši radnici hrle tamo u sezoni, rade i po 12 sati dnevno, pa je moguće da zarade toliko, ali kad sezona prođe nema ni tamo posla. Sve je to malo preuveličano, ali da će biti nedostatka radne snage, sigurno hoće, jer problema ima već sada – kazao je Škrebić.

Statistika

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje RS, u maju je na biroima bilo 3.802 ugostitelja i srodnih radnika. Od toga, najviše ih je bilo na evidenciji u Banjaluci, 1.130, dok je najmanje nezaposlenih ugostitelja, 216 prijavljeno na birou u Bijeljini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.