NavMenu

Nekadašnje Todorićevo privatno ostrvo Smokvica izdato Mađarima

Izvor: Indikator Petak, 27.07.2018. 08:54
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić i predstavnici kompanije Green Real Estate u vlasništvu mađarskog fonda potpisali su ugovor u Zagrebu o najmu na 30 godina državne nepokretnosti na ostrvu Smokvica Vela nedaleko od Šibenika. Nekretnine je porodica Ivica Todorić koristila godinama bez naknade državi.

Kako je ministar dodao, prošlo je vrijeme takve nezakonite upotrebe državne imovine, kao i njene upotrebe bez novčane naknade. Novi stanar stiže na ostrvo 1. avgusta.

Green Real Estate se jedini prijavio na poziv za iznajmljivanje nekretnina na ostrvu, koje se nalazi u opštini Primošten. Prošlog mjeseca preduzeće je u Hrvatskoj osnovao mađarski fond Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap. Prema hrvatskim medijima, ostrvo će koristiti za lične i ugostiteljsko-turističke svrhe.

Zagrebački dnevnik 24 sata izvještava da iza kompanie i fonda stoji mađarska OTP banka. List dodaje da je suvlasnik i šef OTP banke, milijarder Sandoš Csanjy, dobar prijatelj Ivice Todorića. Csanjy se smatra jednim od najuticajnijih biznismena u Mađarskoj. Vlasnički je povezan i sa mađarskom energetskom kompanijom Mol.

Na ostrvu Smokvica ima oko 20 objekata, uključujući kamenu dvospratnu kuću, četiri apartmana, zgradu namijenjenu za restoran i brojne bočne zgrade. Ima privatnu plažu kao i stambeni objekat za radnike. Tokom perioda Jugoslavije, ostrvo je koristila vojska, a područje je zatvoreno za javnost.


Nekretnine na ostrvu Smokvica su prošle godine vratili pod državnu upravu nakon što ih je porodica nekada bogatog hrvatskog preduzetnika Todorića gotovo 20 godina koristila. Godine 1999. ga je kupio Grafoplast, koji je 1995. godine dobio od Ministarstva odbrane koncesiju za korištenje ostrva.

Ministar Marić je nedavno rekao da je u godinama kada je Todorić besplatno koristio Smokvicu, država mogla naplatiti 200 miliona kuna (54 mil KM) od koncesije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.