NavMenu

Jezero slane vode pronađeno ispod površine Marsa?

Izvor: RTS Petak, 27.07.2018. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)Ilustracija
Jezero slane vode navodno je pronađeno ispod površine Marsa, što povećava mogućnost pronalaska života na crvenoj planeti, prenose svjetski mediji.

U studiji objavljenoj u magazinu Science ne precizira se da li je riječ o podzemnom bazenu, rezervoaru ili nanosu blata, preneo je AP.

- Ukoliko su ovi istraživači u pravu, ovo je prvi put da smo pronašli dokaz o velikom vodenom tijelu na Marsu - izjavila je Kejsi Sturman geofizičarka sa Univerziteta u Teksasu.

Otkriveno jezero nalazi se ispod južne polarne ledene kape Marsa, na dubini od 1,5 kilometara, a široko je oko 20 kilometara, preneo je BBC.

Radarskim instrumentom je bilo nemoguće utvrditi dubinu jezera, ali istraživački tim pretpostavlja da je duboko najmanje jedan metar.


Jezero, nalik na subglacijalna jezera kakva se mogu naći na Zemlji, ispod antarktičkog leda, otkrili su italijanski naučnici.

- To vjerovatno ipak nije veliko jezero - izjavio je profesor Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je vodio studiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.