Izvor: Dnevni avaz | Četvrtak, 26.07.2018.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kavat u Novom Travniku dnevno proizvede 1.100 pari obuće - Cjelokupna proizvodnja izvozi se širom Evrope

(Foto: shutterstock.com/Serhii Neznamov)
Fabrika Kavat, istoimenog švedskog brenda, iz Novog Travnika dnevno proizvodi oko 1.100 pari obuće. Smail Šabić, direktor fabrike i jedan od suvlasnika, navodi za Avaz da kompanija izvozi skoro 100% svoje proizvodnje. Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih, izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije.

Kavat je u Travnik stigao 2009. godine kada je uposleno 70 radnika. Nakon niza uspjeha Kavat je svoje proizvodne kapacitete prebacio u novoizgrađenu fabriku u Novom Travniku.

Danas imaju više od 155 zaposlenih, koji, ističu u Upravi, svojim radom i predanošću doprinose jačanju brenda Kavat. Radi poređenja, ono što je nekada bio Ciciban za naše područje, to je Kavat danas u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope.

- Kavat je porodična kompanija bogate baštine i znanja o cipelama. Naši proizvodi su izrađeni od najboljih materijala, sastavljeni zahvaljujući najfinijim i najnaprednijim tehnikama na tržištu – kaže direktor Šabić.

Kavat, s glavnom proizvodnom lokacijom u Novom Travniku, 85% proizvodnje zasniva na dječijim artiklima, dok ostatak čini kolekcija za odrasle.

– Naša ekološka, bez hroma, vodootporna koža proizvodi se u saradnji s vodećim evropskim kožarama te može podnijeti test vremena i vremenskih prilika. Ovoj vrsti kože se može ući u trag, od krave na kojoj je bila, pa čak i do farme na kojoj je krava uzgajana. Kože su 100% vegetabilne, proizvedene u harmoniji s prirodom i apsolutno bez arsena, kamdija, hroma, olova i drugih štetnih tvari. Neka zrna, biljezi i ožiljci su dio prirodnog koncepta i čine svaki par jedinstvenim – ističe Šabić.

Dobar dio proizvodnje daju i kao lon-poslove drugim kompanijama u Bugojnu, Derventi, Novom Sadu i Borovu. U sklopu fabrike nalazi se i moderni outlet, u kojem se mogu kupiti njihovi proizvodi po povoljnijim cijenama.

U dugoročnom planu žele povećati proizvodnju. Pojedine programe koje trenutno daju kao lon-poslove drugim kompanijama imaju namjeru prebaciti pod svoj krov, te u narednih 3-4 godine planiraju povećati broj uposlenih od 200 do 250.

Na pitanje kojim motom se vode u poslovanju i šta je važno za uspjeh, iz Kavata kažu da su njihove cipele dokaz strasti, vještine i predanosti.

– Mi vjerujemo da je umjetnost u kombinaciji s modernom tehnologijom ključ našeg uspjeha. Na taj način, mi pretvaramo stare tradicije obućarstva u nove. Pretvaramo našu historiju u našu budućnost. Ponosni smo jer stavimo pečat odobrenja na svaki par obuće pojedinačno. Od početnih testiranja do završne linije brinemo o svemu, praveći kvalitetnu, pouzdanu i ekološki prihvatljivu obuću. Konstantno dorađujemo našu reputaciju kao jedno od najpoznatijih imena u ovoj industriji - navode iz Kavata.

Ideja vodilja je, kažu, ulaganje u mlade ljude, prvenstveno kroz obilazak sajmova u Italiji te praktično doškolovanje u Švedskoj.

S obzirom na to da materijali koje koriste u izradi obuće moraju biti 100% ekološki i zadovoljavati standard ECO LABELA, sarađuju s kompanijama iz BiH te regiona, Italije, Njemačke, Holandije, Španije, Švedske.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.