NavMenu

Stranci izmiču kaznama za brzu vožnju - Propala inicijativa uvezivanja sistema radarske kontrole sa Graničnom policijom BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 25.07.2018. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Nakon što je propala inicijativa da sistem radarske kontrole bude uvezan sa Graničnom policijom BiH, mnogi vozači automobila stranih registarskih oznaka i dalje će moći "nagaziti po gasu".

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja slažu se da se ovaj problem mora na neki način što prije riješiti, jer osim finansijskog aspekta zbog neplaćenih kazni, tu je još veći - ugrožena je bezbjednost na putevima, posebno tokom ljeta, kad je i sve više vozača sa stranim tablicama.

- Inicijativa je postojala, ali usljed zakonskih ograničenja u nadležnosti Granične policije BiH u sankcionisanju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, nije uspostavljen u našoj zemlji - potvrdili su za Nezavisne u Graničnoj policiji BiH.

Naglasili su da Granična policija BiH, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, nije organ nadležan za sankcionisanje prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

- Kada nadležni organi za kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima u BiH vozačima s inostranom vozačkom dozvolom izreknu zabranu upravljanja vozilom, o tome, između ostalih, obavještavaju i Graničnu policiju - ističu u Graničnoj policiji.

Kako navode, u hitnim slučajevima Granična policija može zadržati vozača, počinioca prekršaja, kao i vozilo na graničnom prelazu do, kako ističu, dolaska pripadnika ministarstava unutrašnjih poslova nadležnih za kontrolu regulisanja saobraćaja.

Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za saobraćaj i saobraćajni inženjer, navodi da je cifra finansijskog gubitka po osnovu nenaplaćenih kazni od vozača automobila stranih registracija pozamašna.

- Ako uzmemo u obzir da su u ljetnom periodu 20-30 odsto automobili iz dijaspore, rekao bih da je gubitak za nesankcionisanje takvih prekršaja između 7 i 10 mil KM godišnje - ističe Kovačević.

Prema njegovim riječima, rješenje ovog problema je u upisu BiH u Centralni registar automobila u Njemačkoj za Evropu.

(Foto: ChiccoDodiFC/shutterstock.com)
- To što se ne kažnjavaju strani vozači je s jedne strane ekonomski gubitak, a sa druge strane takvi vozači se "oslobode" prilikom prolaska pored fiksnih kamera, a onda povećavaju brzinu i ugrožavaju bezbjednost saobraćaja - pojašnjava Kovačević za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, nije dovoljno to što je BiH dio samo difuznog registra u Lionu, gdje su, kako kaže, upisana samo ona vozila koja su predmet kriminala, potjera ili potraga, nego je, smatra, neophodno da zemlja što prije postane dio Centralnog registra automobila u Njemačkoj.


Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da postoji baza podataka u kojoj su zabilježeni vozači koje je saobraćajni policajac zaustavio i koji su nakon toga sankcionisani.

- Postojeća baza je prilično manjkava i nije najbolje rješenje jer ona ne uključuje one vozače koje službeno lice nikad nije kaznilo - istakao je Jaćimović.

Kako je i ranije pisano, vozač automobila stranih registarskih oznaka može biti kažnjen za prekršaj koji su zabilježili stacionarni i mobilni radarski sistemi ukoliko se kontrolom utvrdi da je tim vozilom ranije počinjen prekršaj.

Jaćimović ističe da je pitanje da li bi pristupanje BiH Centralnom registru automobila u Njemačkoj uopšte bilo moguće.

- Pitanje je koliko je to moguće i koliko je u skladu sa zakonima i propisima EU - naglasio je Jaćimović.

Kako navodi, kada su u pitanju naši automobili u inostranstvu, mnogo je, ističe, lakše da se kazne naši vozači jer su sistemi u EU i svijetu mnogo bolje uvezani s carinskim terminalima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.