Izvor: eKapija | Srijeda, 25.07.2018.| 11:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH utvrdila Zakon o advokaturi

(Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Vlada FBiH utvrdila je u utorak, 24. jula, Nacrt zakona o advokaturi Federacije BiH. Razlog za donošenje ovog zakona je definiranje kvalitetnog pravnog okvira za obavljanje advokatske djelatnosti, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Trenutno važeći Zakon o odvjetništvu u FBiH donijet je 2002. i do sada je pretrpio više izmjena i dopuna. Federalno ministarstvo pravde je, kao obrađivač ovog propisa, prepoznalo potrebu donošenja novog zakona koji bi, na temelju redovne zakonodavne procedure i provođenja sveobuhvatne javne rasprave, predstavljao kvalitetan normativni okvir za unaprjeđenje odvjetničke djelatnosti.

- Ovaj zakon uređuje odvjetničku službu, uvjete za bavljenje odvjetništvom, oblike rada advokata, njihova prava, obveze i odgovornost advokatskih stručnih suradnika za pravne poslove i advokatskih pripravnika, te organizaciju i rad Advokatske komore FBiH i regionalnih advokatskih komora - navodi se u saopštenju.

Kako je regulirano, advokat je osoba koja je upisana u imenik advokata Advokatske komore, koja je položila advokatsku zakletvu i bavi se advokaturom.

- Advokat slobodno odlučuje da li će prihvatiti pružanje pravne pomoći, osim u slučajevima predviđenim zakonom - dodaje se.

Pružanje pravne pomoći ne može odbiti ako ga, kao zastupnika ili branitelja u skladu sa zakonom postavi sud, drugi državni organ ili Advokatska komora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.