NavMenu

Od 2019. skuplji hoteli i aviokarte

Izvor: Politika Srijeda, 25.07.2018. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Rast cijena nafte i ukupni svjetski rast doprinjeće porastu cijena avionskih karata, ali i hotelskog smještaja, što će turisti osjetiti već od naredne sezone, piše Politika.

Asocijacija Global Business Travel objavila je juče, 24. jula, kako se očekuje da u 2019. godini avionske karte poskupe 2,6% dok bi cijene u hotelima mogle da porastu 3,7%. Ova industrija procijenjuje da će na nekim tržištima, poput Indije, Novog Zelanda, Norveške, Njemačke i Čilea, poskupljenja biti i drastičnija i da će putnike prevoz avionom do željenih ljetovališta koštati čak 7% više nego do sada.

Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) dalo je nedavno slične prognoze ističući da se poslije 2011. prvi put očekuje značajnije poskupljenje avionskih karata.

– Troškovi aviosaobraćaja rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prevoznike da pokušaju da podignu cijene ili dodatnu naplatu za gorivo kako bi se održale marže – navodi se u izvještaju koji prenose evropski mediji.

Predviđanja za 2019. sugerišu kako će porast hotelskih cijena biti podstaknut povećanom tražnjom za avionskim letovima. Očekuje se da će cijene hotelskih soba u SAD i Evropi povećati više od 5%, u Sjevernoj Americi 2,1%, a da će u Latinskoj Americi pasti 1,3%

Velike hotelske kompanije, nedavno su objavile kako ove godine bilježe snažan rast prihoda po raspoloživoj sobi u Aziji i Evropi. Uprkos pozitivnim predviđanjima, 2019. ostaje rizična zbog globalne situacije, trgovinskog rata i neizvjesnoti u vezi sa Brexit-om. Navodi se da američko-kineski trgovinski rat još nije doveo do vidljivog pada potražnje za poslovnim putovanjima, ali da to predstavlja negativni rizik za poslovnu turističku industriju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.