NavMenu

Lica s invaliditetom uskoro neće plaćati putarinu u RS

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 24.07.2018. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Organizacija amputiraca UDAS RS je već dva puta dostavljala Ministarstvu saobraćaja i veza RS inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnim putevima RS, kako bi se osobe s invaliditetom oslobodile plaćanja naknada na autoputevima u RS, a kako je Nezavisnim potvrđeno u ministarstvu, invalidna lica će se autoputevima RS uskoro voziti bez plaćanja putarine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su u ponedjeljak, 23. jula, kazali da je u toku priprema pravnog akta kojim bi se vozila kojim upravljaju invalidne osobe oslobodila plaćanja putarina u RS.

- Inicijativa je pokrenuta i radi se na pripremi dokumenta - istakli su u ministarstvu i dodali da će više informacija biti poznato uskoro.

Trenutno stanje je takvo da su invalidne osobe oslobođene plaćanja putarine u FBiH, a u RS nisu, te u UDAS-u naglašavaju da je neophodna što skorija izmjena aktuelnog Zakona o javnim putevima RS, tačnije člana 66.

- Vozila kojima upravljaju invalidne osobe, sa 80% ili više postotka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih postoji tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu oštećenje donjih ekstremiteta od 50% ili više, oslobođeni su plaćanja nadoknade putarine na autoputevima u FBiH, a u RS nisu - ističu u UDAS-u.

Prema njihovim riječima, u FBiH su plaćanja putarine oslobođena vozila udruženja, organizacija i saveza organizacija osoba s invaliditetom koja su registrovana na udruženja, organizaciju ili savez.


Naglasili su da je razlog ovakve situacije taj što u Zakonu o javnim putevima RS vozila invalida i organizacija nisu oslobođena plaćanja putarine u RS.

- Plaćanja putarine oslobođena su vozila Crvenog krsta, hitne pomoći, vatrogasne službe, Oružanih snaga BiH, MUP-a, Auto-moto saveza RS, kao i motorna vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u skladu s međunarodnim sporazumom na bazi reciprociteta - stoji u članu 66. Zakona o javnim putevima RS.

Kako navode, neophodno je izvršiti izmjene i dopune navedenog zakona na način da lica s invaliditetom dobijaju kartu za besplatan prolazak na autoputevima, kao i na svim putevima RS gdje se naplaćuje putarina za putnička vozila.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.