Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 23.07.2018.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istorijski rezultati poslovanja Podravke - Neto dobit u prvom polugodištu skoro 32 mil KM

(Foto: PRicha)
Grupa Podravka ostvarila je najbolje operativne rezultate i najvišu operativnu dobiti prvog polugodišta u dugogodišnjoj Podravkinoj istoriji, potvrdio je Nadzorni odbor Podravke na danas, 23. jula, održanoj sjednici grupe.

Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište ove godine iznosila je 120,7 miliona kuna (31,9 mil KM) što predstavlja vrlo značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine kada je ostvareno 24,8 miliona kuna (6,5 mil KM).

Rast prodaje profitabilnog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je s dvocifrenim rastom profitabilnosti na svim nivoima poslovanja.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 2.035 miliona kuna (538,2 mil KM) što predstavlja rast od 4,3% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je utjecao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno – marketinških aktivnosti te širenja distribucije pojedinih kategorija.

Kada je riječ o realizaciji prihoda od prodaje Grupe Podravka po regijama, najveći relativni porast u iznosu od 10% zabilježen je u regiji Centralna Europa te 9,7% u regiji Istočna Europa. Regija Adria, kao najznačajnija regija u okviru Grupe Podravka, zabilježila je značajan rast prihoda od prodaje u iznosu od 3,4% odnosno povećala je prihode od prodaje za 47 miliona kuna (12,4 mil KM) u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, prenio je Indikator.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.