Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 23.07.2018.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istekao rok za usvajanje zakona o Razvojnoj banci FBiH

Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)
Dopunskim pismom namjere iz januara 2018. godine Vlada Federacije BiH obećala je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će do kraja juna u Parlamentu FBiH biti usvojen novi zakon o Razvojnoj banci. No, nije usvojen niti je urađen novi zakon nego su sačinjenje izmjene i dopune postojećeg.

- Ministarstvo finansija pripremilo je izmjene i dopune Zakona o Razvojnoj banci FBiH, koji je usuglašen s novim Zakonom o bankama i Zakonom o Agenciji za bankarstvo FBiH. Izradu zakona pratili su konsultanti Svjetske banke, predstavnici Razvojne banke i Ministarstva finansija. Zakon je upućen Vladi na razmatranje i upućivanje u daljnju parlamentarnu proceduru – kratko je odgovoreno za Avaz iz Ministarstva finansija.

Ostalo je nejasno u dogovoru s kim je promijenjeno obećanje iz Dopunskog pisma namjere. Podsjetimo i da je ministrica finansija Jelka Milićević nedavno izjavila da je FBiH ispunila sve uvjete iz Pisma namjere. U Dopunskom pismu namjere navedeno je da entitetske vlade pripremaju nove zakone o razvojnim bankama i da se njihovo usvajanje očekuje do kraja juna.

- Nedavne misije tehničke pomoći MMF-a i Svjetske banke ustanovile su nedostatke u mandatu i ciljevima, upravljanju, transparentnosti rada i praksama upravljanja rizikom – dio je iz Dopunskog pisma namjere.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.