NavMenu

Luka Slavonski Brod dobila koncesionara i ulaganja veća od 13 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Subota, 21.07.2018. 12:12
Komentari
Podeli
(Ilustracija) U Slavonskom Brodu u petak 20. jula je potpisan ugovor za izgradnju lučke infrastrukture u ovkiru luke vrijednosti veće od 13 mil EUR, kao i ugovor o koncesiji za tu luku, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Planković, koji je poručio kako i ti projekti dokazuju da je Slavonija za Vladu prioritet.

Direktor Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić je s predstavnicima kompanije GH Holding potpisao ugovor o izvođenju infrastrukturnih radova u lučkom području luke Slavonski Brod, a s kompanije Manšped ugovor o koncesiji za obavljanje lučke djelatnosti.

Luka Slavonski Brod prepoznata je kao važan dio evropske prometne infrastrukture te će se projekt "Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod" sufinansirati kroz CEF program (Connecting Europe Facility).

Vrijednost projekta prihvatljivog za sufinansiranje iz Instrumenta za povezivanje Evrope iznosi oko 11,68 mil EUR, a EU sufinansiranje iznosi 6,63 mil EUR.

Vlada je, pak, dala saglasnost i državno jamstvo Lučkoj upravi Slavonski Brod za kredit u iznosu od oko 10,8 mil EUR kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za finansiranje tog projekta.

- Izuzetno mi je drago da će se ovako velika investicija s više od 56% sredstava sufinansirati iz CEF programa. Znači da smo prepoznali razvoj riječnih plovnih puteva, razvoj Slavonskog Broda, investiranje u infrastrukturu, lučki plato, pristupne ceste. Na taj način hrvatska Vlada sa svojim jamstvima, partnerstvom s Brodsko-posavskom županijom i Lučkom upravom, daje doprinos razvoju Slavonskog Broda i cijele Slavonije. Za četiri godine podvući ćemo crtu, koliko je Slavonija išla napred u mandatu ove vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora - rekao je Plenković.

(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
Uz ugovor za izgradnju lučke infrastrukture, potpisan je i ugovor o koncesiji u luci Slavonski Brod, a direktor Lučke uprave Marijan Jurić ističe kako je taj dugo očekivani ugovor s koncesionarom najava konačnog oživljavanja aktivnosti u luci Slavonski Brod.

- Vlada je stala ispred ovog projekta i rešila sve potrebne odluke u roku šest meseci. To su prepoznali i koncesionari. Nakon duge borbe da se prostor konačno privede svrsi, rok za završetak radova je dva meseca. Za nas je najvažniji dolazak koncesionara, koji opravdava uložena sredstva. On će idućih 15 i više godina ovdje raditi i zapošljavati. Nakon ovoga, partneri zainteresirani za ulaganje u unutrašnjoj zoni područja luke mogu krenuti s ulaganjem u proizvodne i skladišne kapacitete - rekao je Jurić.

Pritom je kao primer spomenuo kompaniju Crodux koja tu već sedmu godinu plaća koncesiju i za koju smatra da će sada krenuti sa svojom investicijom.

Ugovor o koncesiji za luku Slavonski Brod potpisan je s firmom Manšped iz Kukuljanova.

- Ovo je treći terminal naše kompanije Vidimo ovde jedan dodatni iskorak. Omogućiti ćemo poslovnim subjektima iz Slavonije da imaju sve koristi poslovanja preko luke, kako u kontejnerskom tako i u drugim oblicima transporta - rekao je direktor prodaje firme Manšped Tomislav Bagarić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.