Izvor: eKapija | Petak, 20.07.2018.| 13:58

RS prijevremeno otkupila obveznice iz prve emisije vrijedne 117,7 mil KM

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske u petak (20. jula 2018. godine) je prijevremeno otkupila obveznice Republike Srpske iz prve emisije sa ukupnom vrijednšću otkupa od 117,7 mil KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Otkupljene su obveznice koje su emitovane 18. novembra 2011. ukupne nominalne vrijednosti 120 mil KM. Riječ je o obveznicama sa sedmogodišnjim periodom dospijeća, kod kojih je kuponska kamatna stopa 5% na godišnjem nivou. Obveznice su otkupljene po kamatnoj stopi od 5%, a tačna vrijednost otkupa je 117,73 mil KM.

Odluku o prijevremenom otkupu obveznica Vlada RS donijela je imajući u vidu povoljna ekonomska kretanja i likvidnost u entitetskom budžetu.

Iz Ministarstva su također podsjetili da je Republika Srpska nedavno izvršila otplatu svih dugovanja po osnovu kratkoročnog zaduživanja, isplativši posljednju emisiju trezorskih zapisa u iznosu 20 mil KM, čime je 102 mil KM dugovanja iz januara svedeno na nulu.

- Ministarstvo finansija će i dalje analizirati portfolio duga i nakon analiza donijeti odluku o redefinisanju dugovanja Republike Srpske u skladu sa potrebama - navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.