Izvor: Klix | Petak, 20.07.2018.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 2019. godine japanski automobili bez carine u EU

Ilustracija
Evropska unija i Japan potpisali su trgovački sporazum koji ukida carinu od 10% na uvoz japanskih vozila i 3% na većinu automobilskih dijelova i komponenti.

Nakon uvođenja ovih novih propisa japanski proizvođači sigurno će povećati prodaju u Evropi, gdje već godinama zaostaju za evropskim markama, što je bilo neminovno zbog osjetne razlike u cijeni uzrokovane dodatnim nametima. Tako bi na osnovu novog sporazuma trebali profitirati Toyota, Nissan, Suzuki, Mazda i Honda.

Zanimljivo je da je tržišni udio Toyote u EU u prvom polugodištu ove godine iznosio 4,7%, Nissana 3,3%, a Honde 0,9%, s tim da je bitno naglasiti da sve tri ove marke imaju svoje fabrike u Evropi. Ovaj trgovački sporazum je tako stvorio najveću svjetsku slobodnu ekonomsku regiju, a dolazi usred aktuelnih strepnji da će trgovački rat između Amerike i Kine smanjiti ulogu slobodne trgovine u globalnom ekonomskom poretku.

Japanski dobavljači komponenti i dijelova za automobile kao što su Denso, Aisin Seiki i JTEKT također imaju koristi od ovog sporazuma i pada troškova od 3% na cijenu automobilskih dijelova.

Ovaj sporazum između Japana i EU također je znak globalnih promjena jer je Trampova administracija distancirala Ameriku od tradicionalnih saveznika, poput EU, NATO-a i Kanade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.