NavMenu

Promet krije svako deseto preduzeće u Brčkom - Vlasti u distriktu obećale uvođenje fiskalnih kasa od januara 2019.

Izvor: Glas Srpske Petak, 20.07.2018. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Zbog nepostojanja fiskalizacije svako deseto preduzeće u Brčko distriktu je pod sumnjom da ne prikazuje stvarno stanje prometa, te da se služi utajama poreza.

Navedeno je to u informaciji koju je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH proslijedila Savjetu ministara, koji ju je u srijedu, 18. jula, trebalo da razmatra, a dokument je proslijeđen i Kancelariji visokog predstavnika u BiH (OHR).

- Poslovanje svakog desetog obveznika, koji je registrovan kod UIO u prošloj godini, a čije je sjedište na području Brčkog, kontrolisano je zbog sumnje da se bave nelegalnim prometom - navedeno je u informaciji.

U istom dokumentu UIO navedeno je da je potrebno odmah uvesti fiskalne kase u Brčkom iz četiri osnovna razloga.

- Time bi se izjednačili poreski obveznici iz Brčkog sa onima u RS i FBiH, gdje je proces fiskalizacije davno sproveden. Osim toga, na osnovu izvještaja dostavljenih tužilaštvu utvrđeno je da je više od 50% preduzeća sa područja Brčkog osumnjičeno da se bavi fiktivnim prometom. Razlog za to je što izvoznici iz distrikta robu razdužuju putem maloprodaje na nepoznate kupce preko paragon blokova i pologom novca u blagajni koji se odnosi na cjelodnevni promet, bez mogućnosti evidentiranja vremena nastanka prometa. Sve to otvara mogućnost za dalji plasman razne vrste roba na crno - navedeno je u informaciji.

UIO je naveo i da nedostatak fiskalnog sistema u Brčkom utiče na utvrđivanje obaveza u kontroli, te se održava na kontrolu ispravnosti popunjenosti PDV prijave, a posebno rubrike u kojoj se iskazuje krajnja potrošnja u distriktu.

U informaciji je navedeno da odgađanje fiskalizacije u Brčkom znatno otežava kontrolu prometa i otvara mogućnost zloupotreba čija je posljedica utaja poreskih prihoda, što na kraju može uticati ne samo na prikupljanje prihoda, već i na raspodjelu i utvrđivanje koeficijenata između entiteta.


Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević je rekao da nije logično da obveznici koji imaju sjedište na području Brčkog budu privilegovani u odnosu na one u Srpskoj i FBiH.

- Ako na ostalom području BiH postoji obaveza da obveznici moraju imati fiskalne kase, nelogično je da na području Brčkog to nemaju. Oni su samim tim stavljeni u povlašteni položaj. Osim toga, najveći broj podnesenih izvještaja tužilaštvima zbog kojih postoji osnovana sumnja da su počinjena krivična djela iz oblasti indirektnih poreza se najvećim dijelom odnosi na obveznike iz Brčkog. To sve povezujemo sa nepostojanjem fiskalizacije u distriktu, jer tamo nema evidentiranja ostvarenog prometa i time su otvorene mogućnosti za utaje - rekao je Kovačević.

Obećanja

Tokom cijele prošle godine najavljivano je da će fiskalizacija u Brčkom zaživjeti od 1. januara 2018. Međutim, od toga nije bilo ništa. Vlasti u distriktu sada obećavaju da će fiskalne kase biti uvedene od 1. januara 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.