Izvor: Nezavisne novine | Petak, 20.07.2018.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS do kraja 2018. uvodi minimalno invazivne operacije grudnog koša

(Foto: shutterstock.com )
Složen operativni zahvat pluća, sredogruđa i plućne maramice, putem kojeg će, najčešće, pacijenti koji boluju od raka pluća imati ogromne benefite, do kraja godine će biti izveden na Univerzitetsko-kliničkom centru RS, potvrdio je juče, 19. jula, Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju UKC RS.

- To je operacija koja se najčešće izvodi kod karcinoma pluća, vi operišete pacijenta pod kontrolom kamere, radite rez od 2 cm, operaciju, koja je onkološki identična otvorenoj operaciji, a većina pacijenata je poslije takve operacije bezbolna i može ići kući - pojasnio je Kantar i dodao da su ovakve operacije najveći dometi svjetske hirurgije.

Naveo je da je prosjek hospitalizacije, do sada za ovakve pacijente bio oko deset dana, po čemu, kako ističe, možemo vidjeti da su troškovi liječenja manji, a rezultati neuporedivo bolji.

- Imamo saradnju sa kolegama u Sloveniji, koji to jedini na Balkanu rade. Imamo i opremu za takvu operaciju, tako da imamo sve što nam treba, a i ljekari se kontinuirano edukuju - rekao je Kantar.

On je istakao da će preseljenjem u nove prostorije torakalna hirurgija biti u boljim uslovima.

Naglasio je da ova služba, intenzivno radi na razvoju minimalno invazivnih hirurških procedura, a mnoge od njih, kao što je minimalno invazivna tiroidna i paratiroidna hirurgija, su već i razvijene.

Pojasnio je da se na UKC RS, od prošle godine, izvodi VATStimektomija, najmoderija operacija grudne žlijezde i to, kako navodi, bez otvaranja grudnog koša, koja do tada nije izvođena na prostorima BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.