NavMenu

U Doboju otvorena laboratorija za ispitivanje kvaliteta baruta

Izvor: Nezavisne novine Petak, 20.07.2018. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Stabilnost baruta u municiji uskladištenoj u kasarnama Oružanih snaga BiH ubuduće će se ispitivati sa dvije nove metode, koje će povećati bezbjednost municije, ali i stanovništva koje živi u blizini skladišta u kojima se ona nalazi, poručeno je na otvaranju laboratorije za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta.

- To je metoda hemijskog ispitivanja na TLC-u ili tankoslojna tomatografija pod visokim pritiskom, a druga metoda koja prati ovu prvu jeste metoda VST, vakuum stabiliti test, koja nam objašnjava koliko određeni uzorak baruta ispušta gasova, nitro gasova... Prva metoda tiče se određivanja direktnog sadržaja samog stabilizatora u barutu. To je osnovna informacija na osnovu koje mi procjenjujemo životni vijek baruta - kazao je potporučnik Namir Halilović, prvi načelnik oficir Oružanih snaga BiH.

On je dodao da je barut u posljednje četiri godine ispitivan jednom, ne toliko pouzdanom metodom.

Laboratorija se nalazi u kasarni OS BiH u dobojskom prigradskom naselju Bare, a ista je rezultat zajedničkog projekta koji su realizovali Ministarstvo odbrane BiH i Misija OEBS-a u BiH.


- Vrijednost ovog projekta je ukupno 1,6 mil EUR, a laboratorije je 360.000 EUR, jer ovo je najmodernija laboratorija u regionu, pa može se reći i u Evropi - izjavio je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

U okviru projekta "Safe up", kojim se želi unaprijediti bezbjednost vojne infrastrukture, odnosno skladišta municije, u kasarni u Doboju je otvoreno i skladište uzoraka baruta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.