NavMenu

Postrojenje za odsumporavanje TE Ugljevik u probnom radu od maja 2019. - Emisija štetnih gasova biće manja za 80 puta

Izvor: eKapija Petak, 20.07.2018. 12:14
Komentari
Podeli
Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik, vrijednog 80 mil EUR, odvija se planiranom dinamikom i trebalo bi da radi punim kapacitetom od decembra iduće godine.

Istaknuto je ovo tokom posjete Rudniku i termoelektrani Ugljevik, ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića, prenosi Indikator pozivajući se na RTRS.

Sistem za odsumporavanje, jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u BiH i regionu, finansira se iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju JICA.

Građevinski radovi su završeni, a naredni korak je montaža mašinske opreme i svega što je neophodno da bi postrojenje bilo pušteno u probni rad u maju iduće godine, a u punom kapacitetu zaživjelo od decembra.

- Od decembra 2019. godine ovo postrojenje će omogućiti da emisije sumpor dioksida za 80 puta budu manje nego u ovom trenutku - rekao je Zlatko Malović, projekt menadžer na izgradnji projekta odsumporavanja dimnih gasova.

Ovaj projekat produžiće životni vijek RiTE za narednih dvadeset godina.


- Do danas realizovano je oko 49% svih planskih aktivnosti i sve aktivnosti biće završene do decembra, a najveći dio do sredine iduće godine - naglasio je ministar Đokić.

RiTE Ugljevik je u prvom polugodištu ove godine prebacio plan proizvodnje električne energije, prenio je Indikator.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.