Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.07.2018.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strože kontrole za poslovanje frilensera u BiH - Plaćanje poreza na dohodak obavezno

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Građani BiH koji iz udobnosti svog doma rade za firme u inostranstvu (freelancing) i pri tome novac dobijaju preko PayPala, MoneyGrama ili direktno na bankovni račun, do sada su porez plaćali po principu "hoćeš-nećeš", prenosi Faktor.

Poreznici su uplate kontrolisali tek ukoliko se radilo o značajno većim iznosima, a jedan od razloga je i taj da ovakav način zarade nije bio jasan ni poreznim inspektorima niti je bio jasno zakonski definiran. Stvari su se promijenile s obzirom na to da su usvojene izmjene Zakona o porezu na dohodak koje eksplicitno spominju freelancing, a da poreznici neće odustati od ovih prihoda, svjedoči i nedavno saopćenje u kojem su ponovo uputili poziv poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva.

Zdravstveno osiguranje

Kako su poručili iz Porezne uprave FBiH (PUFBiH), prihodi iz inostranstva ostvareni kroz samostalnu djelatnost se oporezuju na osnovu poreza na dohodak po stopi od 10% bez priznavanja ličnog odbitka. Ono što nisu spomenuli jeste i to da se na uplatu od npr. 1.000 KM prvo mora platiti 4% (40 KM) doprinosa za zdravstveno osiguranje iako nakon te uplate svejedno nećete biti zdravstveno osigurani. Zatim se na iznos od 960 KM plaća porez od 10% odnosno 96 KM, tako da na kraju frilenseru ostane 864 KM. Ono što iz Porezne uprave FBiH nisu pojasnili jeste da li će freelancer na prihode iznad 700 KM platiti 20% poreza na dohodak.

Iako je do sada na porez izdvojio 14% od zarađenog novca, građanin BiH koji zarađuje iz inostranstva nema zdravstveno a svakako ni penziono osiguranje. Za slučaj da želi da bude zdravstveno osiguran, dostupna je opcija da se lično uplati zavodu zdravstvenog osiguranja. Potrebno je uplatiti iznos od 5% od prosječne mjesečne bruto plaće prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, za šest mjeseci unazad i tekući mjesec.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za maj 2018. u FBiH iznosi 1.378 KM što znači da freelancer treba uplatiti 482,3 KM da bi bio osiguran za tekući mjesec. Nakon toga, treba uplaćivati po 5% od prosječne mjesečne bruto plaće što prema posljednim podacima iz maja iznosi 68,9 KM.

Od 864 KM koje su frilenseru ostale, sada će izdvojiti i 68,9 KM i biće zdravstveno osiguran. Nakon ove uplate, u džepu mu je 795,1 KM.

Kako do penzije

Kao osoba koja sama odlučuje kako će regulirati svoju penziju, imate mogućnost da novac uplaćujete u privatne penzione fondove ili u Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ukoliko se odlučite za drugu opciju, onda ćete na osnovu zakonske mogućnosti dobrovoljnog osiguranja platiti minimalnu mjesečnu uplatu koja iznosi 24,6% od prosječne neto plaće. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u maju u FBiH je iznosila 896 KM što znači da će frilenser platiti 220 KM za mjesec staža.

Sada mu je ostalo 575,1 KM od uplaćenih 1.000 KM. Naravno, od navedenih poreza i dadžbina jedino se porez na dohodak mora platiti za šta se izdvoji oko 14% novca. Ali onda izostaje penzijsko osiguranje kao i zdravstveno osiguranje.

Ukoliko plaćanje navedenih obaveza djeluje komplicirano, tu je i mogućnost korištenja usluge računovodstvenih agencija ili čestih odlazaka u porezne uprave, PIO urede i ispostave zdravstvenog osiguranja. Svakako da je građanima potrebno pojednostaviti čitavu proceduru jer nemaju svi volje da budu stručnjaci za poreznu politiku čak i kada žele da plate sve obaveze.

Kako je u drugim zemljama

Ukoliko vam porez od 10+4 posto djeluje visok, onda možete biti sretni da živite u BiH jer je u razvijenim zapadnoevropskim zemljama stopa poreza na dohodak izuzetno visoka.

Prema podacima revizorske kuće KPMG, prosječa iznos poreza na dohodak u EU je 38,24%. Od zemalja regije, Srbija je dosta povoljnija od BiH. Obveznici godišnjeg poreza na dohodak su građani koji su u protekloj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosječne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji prošle godine. Pretočeno u KM, da biste bili obvezni platiti 10% poreza, morali biste zaraditi minimalno oko 40.000 KM. Ukoliko zaradite više od 78.000 KM, stopa raste na 15%.

Što se tiče Hrvatske, stope poreza na dohodak se kreću od 24% do mjesečnog prihoda od oko 4.636 KM, a ukoliko zarađujete iznad tog iznosa, plaćaćete 36% poreza na dohodak.

Frilenseri u BiH još neko vrijeme mogu živjeti u "sivoj zoni", ali sigurno je da će u narednom periodu Porezna uprava FBiH mnogo aktivnije krenuti u provjeru plaćanja poreza na dohodak posebno nakon što su banke dodatno elektronski uvezane sa PUFBiH. Prvi na "udaru" će biti frilenseri sa većim zaradama, ali će provjere vremenom biti vršene i nad manjim uplatama.

Ono što je mnogo bitnije od samog poreza treba biti stvaranje ambijenta za razvoj privrede tako da frilenseri kao mini investitori koji upumpavaju novac u privredu BiH što više jačaju i bolje rade, prenio je Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.