NavMenu

EU uvela carine na proizvode od čelika - BiH nije izuzeta jer nije članica Svjetske trgovinske organizacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.07.2018. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: ruhmal/shutterstock)
Evropska komisija (EK) je u utorak (18. jula 2018. godine) objavila uvođenje privremenih zaštitnih mjera u vezi s uvozom određenih proizvoda od čelika. Mjere na snagu stupaju danas, a njima se uvode carine od 25% na 23 kategorije proizvoda od čelika koje se iz ostatka svijeta uvoze u Evropsku uniju, prenosi Faktor.

Carine će se primjenjivati na uvoz proizvoda od čelika iznad prosječnih količina uvoza u periodu od protekle tri godine. Drugim riječima, ukoliko se npr. do oktobra 2018. u EU uveze proizvoda od čelika u količini jednakoj prosječnom godišnjem uvozu od protekle tri godine, automatski na snagu stupaju carine od 25% na sve dodatne uvezene količine.

Ovo je ujedno i odgovor Brisela SAD-u koji je povećao carine na uvoz čelika i aluminija iz ostatka svijeta pri čemu je odbio zahtjev EU-a, Kanade i Meksika za izuzećem od ovih mjera.

BiH trpi štetu

Odluka EK u sebi sadrži i pojašnjenje koje zemlje su izuzete od novih carina. To su prije svega Norveška, Island i Lihtenštajn kao članice Evropskog ekonomskog područja (EEA) kao i niz zemalja u razvoju koje ispunjavaju određene kriterije.

-U skladu sa članom 18. Uredbe 2015/478 i međunarodnim obavezama Unije, privremene mjere ne bi se trebale primjenjivati ni na jedan proizvod porijeklom iz neke zemlje u razvoju sve dok njezin udio u uvozu tog proizvoda u Uniju ne premašuje 3% uz uvjet da na zemlje u razvoju članice Svjetske trgovinske organizacije (STO) s manje od 3% udjela u uvozu ne otpada više od 9% ukupnog uvoza Unije za predmetni proizvod – stoji u odluci EK.

BiH bi bila u grupi zemalja u razvoju koje se izuzimaju iz privremene zaštitne mjere i carina od 25% da je članica Svjetske trgovinske organizacije. To je za rukom pošlo npr. Albaniji i Makedoniji. Ali maratonski pregovori BiH sa STO su došli na naplatu.

Kako je za Faktor potvrđeno iz Evropske komisije, BiH nije izuzeta od zaštitnih mjera EU-a upravo iz razloga jer nije članica STO i time ne uživa prava zaštite.

Propali pokušaji da se BiH izuzme iz novih zaštitnih mjera

Osim BiH i Srbije, od zemalja u razvoju u velikoj mjeri će stradati i proizvođači proizvoda od čelika iz Ukrajine, Kine, Indije, Turske i Brazila.

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Time su napori institucija BiH kao i ArcelorMittala Zenica doživjeli krah. Ovi akteri su pokušali djelovati na EK da BiH izuzme iz novih zaštitnih mjera uslijed odredbi Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. Očigledno da u tome nisu uspjeli, a posljedice će se tek osjetiti.

ArcelorMittal Zenica godišnje izvozi oko 200 kt čelika na tržište EU, a mjere EU će imati snažan utjecaj ne samo na održivost ArcelorMittala Zenice, već i na njegov značajan utjecaj na cjelokupnu privredu BiH i regiona.

Zenički gigant sa oko 3.000 zaposlenih i prometom većim od 600 mil KM izvozi između ostalog i u Mađarsku, Austriju, Italiju, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Hrvatsku i Sloveniju.


Istovremeno, pogoni ArcelorMittala u zemljama Evropske unije nisu na udaru novih carina tako da će biti interesantno vidjeti na koji će način ova korporacija pomoći svojoj firmi u našoj zemlji.

BiH i prijem u STO

BiH pregovara već 19 godina za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju. U tom periodu usvojeno je više od 100 zakona i drugih dokumenata, a sklopljeno je 13 sporazuma.

Posljednje dvije zemlje s kojima BiH završava pregovore su Brazil i Rusija. Dok je s Brazilom manje-više sve privedeno kraju, sa Rusijom se dogovaraju detalji odluke o kvalitetu tečnog goriva.

Pregovore vodi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je početkom 2018. izrazio nadu da će svi pregovori biti završeni prije sezone godišnjih odmora te da će domaće institucije ratificirati sve potrebne dogovore.

Do toga još nije došlo, a STO krajem godine na ministarskoj konferenciji vrši prijem novih članova. Imajući u vidu današnju odluku EK, za očekivati je da se ubrza završetak pregovora sa STO te da se sve potrebne odluke potvrde i u institucijama BiH. Tim više jer ovo pitanje ne smije imati obilježja entitetskih sporenja s obzirom na to da bi krah ArcelorMittala Zenica za sobom automatski povukao i krah Rudnika željezne rude Ljubija iz kojeg se zenička željezara snabdijeva, prenio je Faktor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.