Izvor: Indikator | Četvrtak, 19.07.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Calzedonia registrovala firmu u Prijedoru - U novi pogon predviđeno ulaganje 25 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Italijanski gigant za proizvodnju donjeg rublja i čarapa Calzedonia registrivao je firmu u Prijedoru, gdje bi, prema najavama trebalo da investira 25 mil EUR, izvještava Indikator.ba.

Calzedonia je registrovala firmu Bytres d.o.o. za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa, koju je osnovalo njeno društvo Calzedonia finanziaria S.A. sa sjedištem u Luksemburgu. Novoosnovana firma ima uplaćeni kapital od 977.915 KM. Kao i u slučaju društva Ella Textile d.o.o. koje je ova tekstilna kompanija otvorila u Gradišci, direktor je Francesco Ruffoli, a zamjenik direktora Dražen Vidović.

Calzedonia, koja je već razvila velike poslove u Hrvatskoj i Srbiji, ima velike planove i za Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija u agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Gradišci, gdje se odlučila na kupovinu pet hektara zemljišta, gradi proizvodni objekat površine 11.000 m2 u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika.

Osim toga, ova kompanija je zainteresovana za izgradnju proizvodnog pogona u Prijedoru u kojem bi se, prema najavama, zaposlilo između 800 i 1.000 radnika.

Zainteresovanost Calzedonie za ulaganja u Prijedoru potvrdio je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je najavio da bi se proizvodni objekat, na više od 25.000 m2, trebao graditi na području iza Aerodromskog naselja, na staroj cesti za Banjaluku.

Đaković je kazao da je namjera Calzedonije da u proizvodne kapacitete u Prijedoru investira oko 25 mil EUR.

Calzedonia je osnovana 1986. blizu Verone, u Vallese di Oppeano, sa ciljem da stvori novi način prodaje čarapa i odjeće za ženu, muškarce i djecu, kroz franšiznu prodajnu mrežu.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, mreža Calzedonia ima više od 1.470 prodavnica širom svijeta u Italiji, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj, Portugalu, Ruskoj Federaciji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Turskoj, Francuskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Rumuniji, Njemačkoj i Belgiji. Ovaj tekstilni gigant širom svijeta zapošljava 33.000 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.