NavMenu

Godinu dana od primjene Sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini: BiH u deficitu 2,2 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 16.02.2009. 10:16
Komentari
Podeli

BiH je u prvoj godini primjene Sporazuma o regionalnoj slobodnoj trgovini (CEFTA) u robnoj razmjeni sa zemljama članicama ostvarila deficit od 2,22 milijarde KM, što je za 16 odsto više u odnosu na godinu prije.

BiH je protekle godine u zemlje članice CEFTA povećala izvoz za 16,9 odsto na 2,48 milijardi KM, ali je istovremeno povećala uvoz za 16,6 odsto na 4,71 milijardu KM.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da je BiH imala dugogodišnji negativan trend razmjene sa zemljama članicama CEFTA, te da je povećanje uvoza bilo i očekivano.

Igor Gavran iz Sektora za makroekonomski sistem STK tvrdi da efekti ovog sporazuma nisu značajno poboljšali spoljnotrgovinsku poziciju BiH.

"Povećanje izvoza se prema ranijim procjenama moglo očekivati tokom ove godine da nije došlo do svjetske ekonomske krize, koja najavljuje izvjestan pad izvoza u sektoru metalske industrije, pa čak i u prehrambenoj, koja je počela bilježiti sve bolje rezultate", kaže Gavran.

Podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa članicama CEFTA nakon premijerne godine pokazuju da je BiH prošle godine ostvarila najveći izvoz u sektoru metalske industrije i izvozu ruda. Svijetao primjer predstavlja i iskorak drvne industrije, koja postaje sve značajniji izvoznik i sve više učestvuje u izvozu s udjelom namještaja. BiH je protekle godine najviše povećala izvoz u Moldaviju i to za 80,7 odsto, dok je najveći skok uvoza bio s Kosova (UNMIK), koji je skočio za 42,2 odsto.

Duško Jakšić, direktor banjalučkog Ekonomskog instituta, smatra da je osnovni smisao implementacije CEFTA bio stvaranje što većeg broja dijagonalnih proizvoda na regionalnoj osnovi, te da je on ostao u drugom planu kada ga je potisnulo međusobno takmičenje koja će od članica prije uspjeti da uđe u EU. On je naglasio da od početka primjene CEFTA nijedna članica nije poboljšala svoj spoljnotrgovinski bilans.

Mišljenja preduzetnika o dosadašnjim rezultatima primjene CEFTA su podijeljena.

Marinko Umićević, tehnički direktor banjalučke fabrike obuće "Bema", kaže da sporazum nije primijenjen na terenu.

"Iako CEFTA predviđa da ne treba da plaćamo porez na repromaterijale iz EU, situacija na terenu nije takva, tako da mi i sada plaćamo šest odsto, dok ona u EU iznosi jedan odsto", rekao je Umićević.

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije "Violeta", koja se bavi proizvodnjom higijenskih proizvoda i oko 50 odsto godišnjeg plasmana izvozi, smatra da je CEFTA donijela pozitivne pomake, te da se veoma dobro odrazila na lakši uvoz repromaterijala, rezervnih dijelova, strojeva i opreme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.