NavMenu

Istočna Hercegovina dobija regionalni centar za protivgradnu preventivu i zaštitu - U više opština biće formirano 60 stanica

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 18.07.2018. 15:52
Komentari
Podeli
U Trebinju se, prvi put u njegovoj istoriji, formira poslovnica protivgradne preventive, za šta je Grad Trebinje dao lokaciju na Dražin dolu, dok će se duž trebinjskih oranica, najviše uz rijeku Trebišnjicu, postaviti još 14 lokacija raketnih lansirnih sistema.

U pitanju je regionalni centar za protivgradnu preventivu i uspostavljanje protivgradne zaštite za cijelu istočnu Hercegovinu, koji se instalira u okviru projekta "Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite RS", cjelokupne vrijednosti 25 mil KM.

Projekat finansira Vlada RS, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene Strategije razvoja protivgradne zaštite Republike Srpske.

Tihomir Dejanović, direktora JP Protivgradna preventiva RS, potvrdio je da je planirano da se, osim regionalnog centra, koji se gradi u Dražin dolu, na području istočne Hercegovine rasporedi i 60 protivgradnih stanica.

- Stanice će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što su područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, Ljubinje, Berkovići, kako bismo ta područja stavili pod kišobran protivgradne zaštite - kaže Dejanović, prema čijim riječima se planira da se do septembra ove godine završi radarski centar u Dražin dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini.


On kaže da je za regionalni centar planirana ekipa od četiri zaposlena, koji se već obučavaju za ovaj posao, i naglašava kako je RS prva ušla u automatizaciju ovog sistema u regionu.

- Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sisteme, pa u oblasti protivgradne zaštite sada imamo savremeniji sistem od Hrvatske i Srbije - kazao je Dejanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.