Izvor: eKapija | Utorak, 17.07.2018.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: Izgradnja tunela Hranjen nije upitna, početak radova ove godine

Fadil Novalić
Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde-Sarajevo uopšte nije upitna i ona će započeti u ovoj godini, navodi premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Prilikom boravka u Goraždu ponovio je da je novac obezbijeđen i da samoj izgradnji predstoji okončanje neophodnih procedura.

Po riječima Novalića, putna komunikacija Goražde–Sarajevo je strateško opredjeljenje Vlade FBIH kao i oba doma federalnog parlamenta što je potvrđeno i u ovogodišnjem budžetu koji je, kao i njegovo izvršenje, zakonska kategorija.

- Predstoji nam da još Skupština BH Telecoma iz čije dobiti će se finansirati prva faza izgradnje tunela, donese odluku i da se novac transferira, a Skupština je zakazana u narednih desetak dana - pojašnjava Novalić, dodajući da uporedo s tim traje tenderska procedura za izbor izvođača radova.

Navodi da je otvorena tenderska dokumentacija, te da imaju nekih problema oko žalbe jedne rudničke kompanije.

- To je sve tehnika. Novac je obezbijeđen i procedure su obezbijeđene. Znači bit će ako ne u avgustu onda u septembru, zavisi od žalbenog postupka koji je korektiv javnih nabavki. Novac će svakako biti prije okončanja tenderske procedure - tvrdi premijer Federacije BIH.

Naglašava da sredstva nisu uopće upitna uprkos tome što je jedna sjednica Skupštine BH Telecoma odgođena.

- Odgođena je upravo iz razloga što nije bilo uvršteno ovo pitanje koje mi smatramo glavnim. Na dnevnom redu je bilo operativno poslovanje telekoma koje je standardno, a mi smo rekli da nas osim toga zanima ovo ekskluzivno pitanje koje je pomak u pristupu i tretmanu BPK Goražde. Želimo što prije krenuti sa izgradnjom tunela – kazao je Novalić.

Tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisalo je u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 mil KM. Tender koji je u toku odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 mil KM, a novac će biti naknadno obezbijeđen. Izgradnjom moderne saobraćajnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.