NavMenu

NOVALIĆ: Izgradnja tunela Hranjen nije upitna, početak radova ove godine

Izvor: eKapija Utorak, 17.07.2018. 15:45
Komentari
Podeli
Fadil NovalićFadil Novalić
Izgradnja tunela Hranjen kao dijela buduće dionice Goražde-Sarajevo uopšte nije upitna i ona će započeti u ovoj godini, navodi premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Prilikom boravka u Goraždu ponovio je da je novac obezbijeđen i da samoj izgradnji predstoji okončanje neophodnih procedura.

Po riječima Novalića, putna komunikacija Goražde–Sarajevo je strateško opredjeljenje Vlade FBIH kao i oba doma federalnog parlamenta što je potvrđeno i u ovogodišnjem budžetu koji je, kao i njegovo izvršenje, zakonska kategorija.

- Predstoji nam da još Skupština BH Telecoma iz čije dobiti će se finansirati prva faza izgradnje tunela, donese odluku i da se novac transferira, a Skupština je zakazana u narednih desetak dana - pojašnjava Novalić, dodajući da uporedo s tim traje tenderska procedura za izbor izvođača radova.

Navodi da je otvorena tenderska dokumentacija, te da imaju nekih problema oko žalbe jedne rudničke kompanije.

- To je sve tehnika. Novac je obezbijeđen i procedure su obezbijeđene. Znači bit će ako ne u avgustu onda u septembru, zavisi od žalbenog postupka koji je korektiv javnih nabavki. Novac će svakako biti prije okončanja tenderske procedure - tvrdi premijer Federacije BIH.

Naglašava da sredstva nisu uopće upitna uprkos tome što je jedna sjednica Skupštine BH Telecoma odgođena.

- Odgođena je upravo iz razloga što nije bilo uvršteno ovo pitanje koje mi smatramo glavnim. Na dnevnom redu je bilo operativno poslovanje telekoma koje je standardno, a mi smo rekli da nas osim toga zanima ovo ekskluzivno pitanje koje je pomak u pristupu i tretmanu BPK Goražde. Želimo što prije krenuti sa izgradnjom tunela – kazao je Novalić.


Tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisalo je u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 mil KM. Tender koji je u toku odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 mil KM, a novac će biti naknadno obezbijeđen. Izgradnjom moderne saobraćajnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.