Izvor: eKapija | Utorak, 17.07.2018.| 14:46

Na trebinjskom FPM veliko interesovanje za smjer industrijskog inženjerstva za energetiku - Studentima omogućena stručna praksa u preduzećima

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje upisaće u akademskoj 2018/2019 godini 40 studenata, na programima Industrijsko inženjerstvo za energetiku i Industrijski menadžment. Kako su rekli za eKapiju, budući brucoši su više zainteresovani za studijski program Industrijsko inženjerstvo za energetiku.

Studenti ovog fakulteta imaju mogućnost praktične nastave u trebinjskim preduzećima, iz različitih industrija, a na osnovu kojih izvode praktične vježbe, istraživanja za potrebe master i doktorskih radova.

Tako su studenti FPM-a imali priliku iskusiti rad u Swisslion IAT, kao i u TE Gacko i Hidroelektranama na Trebišnjici.

- Studenti se upućuju na stručnu praksu u proizvodnim i uslužnim preduzećima radi upotpunjavanja teoretskog znanja s praktičnim, upoznavanja s odgovarajućim poslovima za koje se osposobljavaju kroz programe studija, dopunu stručnih znanja cjelovitim sagledavanjem tehnološkog i radnog procesa, a sve u svrhu omogućavanja uspješnijeg ostvarivanja programa studija i uključivanja u profesionalni rad - navode iz FPM-a.

U narednom periodu studenti FPM-a će se uključiti u projekte koji su zajednički osmisli fakultet i firme koje se bave izradom softverskih rješenja, a sve u cilju njihove edukaciju za rad sa ERP sistemima.

- Osim toga, radićemo obuku za CNC programere i izvršioce za rad na CNC mašinama za 5 do 6 radnika Swisslion IAT-a, a za isto preduzeće, zajedno sa njihovim kadrom, ćemo raditi revitalizaciju dijela mašina koje nisu u proizvodnoj funkciji. Takođe, FPM će izraditi i projektni prijedlog za izradu žljeba i zaleđa zavojnih burgija kombinacijom valjanja i brušenja.

Aktuelni projekat trebinjskog FPM-a je i projekat iz oblasti algebarske teorije grafova, koju opisuju kao veoma atraktivnu matematičku disciplinu u koju su uključene kako algebra, tako i teorija grafova. Projekat je dio naučno-tehnološke saradnje između BiH i Slovenije.

Takođe, tu su i projekti mobilnosti nastavnog osoblja, izrada zajedničkih radova i projekata, podizanje vidljivosti Fakulteta u međunarodnim okvirima, a najavljuju i projekat modernizacije fakulteta u vidu jačanja kreativnog sektora. Taj Erasmus projekat je regionalni, sa centrom na ovom trebinjskom fakultetu.

Naučno-istraživački rad

Obrazovna djelatnost Fakulteta nužno uključuje i naučno-istraživački rad koji se podrazumijeva u stručnom usavršavanju nastavnika i saradnika u nastavi. Pristupom KoBRSON, EBSCO, COBISS bazama podataka, Fakultet je omogućio kako nastavnom osoblju tako i biblioteci Fakulteta bolju dostupnost i korištenje naučne građe o itraživačkim organizacijama, istraživačima i projektima.

- Sveobuhvatnost istraživanja se može sagledati na osnovu aktivnosti, resursa i rezultata rada četiri laboratorije: Mjerna laboratorija, CNC laboratorija, laboratorija za savremenu proizvodnju i CNC kabinet - ističu iz FPM-a.

Laboratorijska oprema omogućava razvoj proizvoda i tehnologije, obuku za CNC programiranje i upravljanje mašinama sa CNC upravljanjem, mjerenje na 3D mjernoj mašini, modeliranje prototipa, lasersko graviranje, čime je uspostavljena funkcionalna veza između nauke i privrede.

Studentske aktivnosti

Stučna praksa obavlja se u trajanju od 15 dana i izvodi se u preuzećima i organizacijama iz oblasti obrazovanja. U narednom periodu studenti FPM-a će se uključiti u projekte koji su zajednički osmislikli privrednici i FPM.

- Opšti cilj ovakve vrste saradnje je da se u potpunosti i na vrijeme studenti pripreme i osposobe za rješavanje problema u poslovanju, kroz bolju komunikaciju između Fakulteta i privrede - kažu za naš portal iz ovog fakulteta.

Dodaju da jedan od takvih projekata podrazumijeva da dio sredstava za stipendije bude omogućen kroz direktno učešće studenata u projektima integracije ERP sistema u privredi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.