Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.07.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela gradnja crpne hidroelektrane Vrilo u Tomislavgradu

(Foto: shuttestock.com )
U Tomislavgradu je danas svečano položen kamen temeljac za igradnju crpne hidroelektrane (CHE) Vrilo, prenosi Klix.

Načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kazao je da se radi o velikom projektu, ne samo za Tomislavgrad, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Otvaramo mogućnost za gornje horizonte duvanjskih polja i intenzivnije bavljenje poljoprivredom. Problem kraških polja jeste u tome što imate vode kada ne treba, a nema je kada treba - istakao je Vukadin.

On je dodao da je nakon vjetroelektrane, koja je otvorena u martu ove godine, hidroelektrana novi korak za ovu općinu.

- Do kraja godine bi trebala da bude još jedna vjetroelektrana. Radimo intenzivno na obnovljivim izvorima energije i ulazimo na zelenu kartu evropskih obnovljivih izvora. Sve ovo skupa će općinu Tomislavgrad, Elektroprivredu HZHB, Federaciju BiH i BiH gurnuti u proevropskom smjeru za razliku od pozicije gdje se nalazimo danas - dodao je Vukadin.

Direkor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja je kazao da je planirano da HE Vrilo ima sedam građevinskih objekata - gornji bazen, ulaznu građevinu dovodnog tunela, dovodni tunel dužine pet kilometara, vodnu i zaštitnu komoru, tlačni cjevovod dužine 450 metara, strojarnicu s izlaznim tunelom, građevinom, platoom, raskopištem i donji bazen.

Gilja je najavio i novu veliku investiciju - tunel koji će povezati Buško blato i Ramsko jezero, vrijedan 70 mil EUR. Uskoro će se i za taj projekt postaviti kamen temeljac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.