Izvor: Fena | Petak, 13.02.2009.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Javna rasprava o planovima aktivnosti za zaštitu okoliša kompanija ArcelorMittal Zenica

(Foto: b)

U Zenici je 12. februara 2009. godine održana Javna rasprava o Planovima aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje zagađenja iz pogona i postrojenja ArcelorMittal Zenici.

Cilj rasprave jeste da se sadržaj Plana aktivnosti za zaštitu okoliša kompanije ArcelorMittal Zenica učini dostupnim građanima i široj javnosti koji će svojim sugestijama, primbjedbama i konkretnim prijedlozima pomoći ovoj kompaniji da sadržaj plana i njegove mjere učini što boljim i praktičnijim.

Plan je dokument na osnovu kojeg će nadležno ministarstvo FBiH Arcelor Mittalu izdati okolišnu dozvolu.

Nakon što su prve dvije javne rasprave održane u naseljima Tetovo i Donja Gračanica, koja se nalaze neposredno uz pogone ArcelorMittal Zenica, i među današnjim učesnicima javne rasprave najviše je bilo stanovnika Tetova, Gradišća, Banloza i Donje Gračanice, posebno ugroženih naselja.

Općinskim vlastima i ekspertima mještani pomenutih naselja najviše su zamjerili što javnu raspravu nisu organizovali prošlog ljeta, odnosno prije pokretanja integralne proizvodnje u ArcelorMittal Zenica.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović izjavio je da vjeruje da će uprava kompanije ArcelorMittal Zenica ispoštovati obaveze prema građanima Zenice, prije svega prema zaštiti okoliša.

Javna rasprava završit će se 21. februara kada će prijedlozi biti dostavljeni Ministarstvu okoliša i turizma FBiH čiji će tim izraditi konačan tekst o Planovima aktivnosti s mjerama i rokovima za postupno smanjenje zagađenja iz pogona i postrojenja ArcelorMittal Zenica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.