Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 16.07.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TEGELTIJA: Kazne i do 12.000 KM za poslodavce koji ne povećaju plate

(Foto: vladars.net)
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biti kažnjeni, i to pravna lica od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna lica od 1.000 do 3.000 KM.

Tegeltija je objasnio da su izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predviđene dvije nove sankcije koje se odnose na neplaćanje poreza po odbitku i na isplatu sredstava po osnovu korišćenja ličnog odbitka poreskom obezniku.

- Povećanja po osnovu ličnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na platu iz jula, prijava neće biti evidentirana u Poreskoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen - rekao je Tegeltija.

On je dodao da će u tom slučaju kazna za pravno lice biti u visini neplaćenog poreza.

Tegelija je naglasio da su kazne propisane i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, prema kojem u slučaju da poslodavac ne izmijeni ugovor o radu tako što će povećati platu za iznos poreza, to pravno lice može biti kažnjeno od 2.000 do 12.000 KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.