NavMenu

ŠAROVIĆ: Potrebna hitna zaštita domaće proizvodnje ako EU ograniči uvoz čelika i aluminijuma

Izvor: Capital Nedjelja, 15.07.2018. 13:15
Komentari
Podeli
Mirko ŠarovićMirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović zatražio je da se što hitnije reaguje na najavljenu odluku EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminujuma, kao odgovor Brisela na potez SAD, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Šarović je povodom najavljene odluke EU održao hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama na kojima su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika.

Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH bi moglo biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

Šarović je zatražio da se što prije sačini detaljna analiza ovih mjera, uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.


- Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH biće obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU - istakao je Šarović.

S ciljem pronalaženja najboljih rješenja za privredu, Šarović će narednih dana obaviti konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se, takođe, naći na udaru najavljenih mjera EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.