Izvor: Klix | Subota, 14.07.2018.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Microsoftov Notepad nakon dugo vremena dobija updejt

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Kompanija Microsoft ima dobre vijesti za one koji još uvijek koriste njen Windows Notepad, a to je nadolazeći updejt nakon dugo vremena.

Microsoft je saopćio da će sljedeći update za Windows 10 donijeti i velike promjene i poboljšanja za Notepad. Za to su djelomično zaslužni i korisnici, čija je mišljenja i zahtjeve kompanija uvažila. Jedna od novih opcija je brisanje cijele riječi kombinacijom dugmadi Ctrl i Backspace.

Updejt za Notepad dolazi nakon updatea Microsoftovog Office-a iz prošlog mjeseca, a korisnicima će biti dostupan do kraja godine.

Notepad je posljednji put updejteom riješio problem s fajlovima koji potiču s drugih operativnih sistema, ali se osim toga nije mnogo mijenjao otkako je uveden u upotrebu prije 33 godine. Nadolazeći updejte će učiniti platformu kompatibilnom s većim fajlovima te će poboljšati funkciju find-and-replace. Notepad će dobiti i opciju zumiranja teksta, koja će se obavljati pritiskom na dugmad Ctrl +, plus ili minus, odnosno pritiskom na Ctrl i korištenjem miša za zumiranje.

Također, Notepad će prikazivati linije koje ne zauzimaju ekran u potpunosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.