Izvor: Indikator | Nedjelja, 15.07.2018.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bingo kupio imovinu firme Energoinvest TAT u Butmiru za 7 mil KM

(Foto: facebook.com/bingo)
Tuzlanska kompanija Bingo je od četvrtka, 12. jula, novi vlasnik glavnine imovine preduzeća Energoinvest Termoaparati d.d. u stečaju. Ponudom od 7 mil KM, kompanija Bingo je postala vlasnik zemljišta i nekretnina u Donjem Butmiru procijenjenih na 7,5 mil KM, kao i mašina i opreme procijenjenih na 500.000 KM, prenosi Indikator pozivajući se na Oslobođenje.

Iako je početna cijena imovine bila za milion veća od ponuđene cijene, odbor povjerilaca je prihvatio ovakvu ponudu, s obzirom na to da je dosad ujedno i najveća zabilježena ponuda.

Kompanija Bingo je već uplatila depozit od 270.000 KM, koji je bio preduslov za učestvovanje u javnoj prodaji, a u narednih mjesec dana trebalo bi da uplati još nešto više od 6,7 mil KM.

Podsjećamo, Energoinvest Termoaparati su u stečaj otišli 2011. godine, dvije godine nakon što je obustavljena proizvodnja u ovoj fabrici. Sa obustavom proizvodnje, bez posla je ostalo oko 120 radnika, koji su svoja potraživanja prijavili kasnije kroz stečajni postupak.

Iako još uvijek nije poznato koliko povjertilaca će biti namireno od prodaje, s obzirom na to da tek treba izvještačiti tačna potraživanja svakog povjerioca, prve nezvanične informacije govore kako bi se moglo isplatiti čak 90% potraživanja iz općeg reda, odnosno potraživanja radnika i dobavljača, kao i potraživanja države. Ovaj iznos bi mogao biti i veći, u zavisnosti od ishoda aktivnih sporova koji su proizašli iz stečaja.

Stečajni upravnik u ovom preduzeću je Hamdija Muratović. Dosad su se kao potencijalni kupci javljale tri firme, dvije iz Turske i jedna iz Austrije, ali nijedna nije došla na potpisivanje konačnog sporazuma o kupoprodaji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.