Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.07.2018.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada prihvatila Strategiju zapošljavanja u FBiH do 2021. - Fokus na aktivnije zaposlenje građana u privatnom sektoru

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Federalna vlada je danas (12. jula 2018. godine) prihvatila i Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2018. do 2021. godine, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izradi Strategije prethodila je analiza stanja na tržištu rada i politike zapošljavanja, koja je jasno ukazala na potrebu za velikim reformama i intenzivnim naporima i aktivnostima s ciljem značajnog poboljšanja stanja u ovoj oblasti u FBiH.

- Politika zapošljavanja i njeni ciljevi stoga moraju biti u središtu svih ekonomskih politika, koristeći njihovu komplementarnost, kako bi se uticalo na otvaranje što većeg broja radnih mjesta u privredi. Strategija zapošljavanja obično obuhvata nekoliko sektorskih politika, kao što su industrijska politika, restrukturiranje poduzeća, specifične strategije na nivou industrije (na primjer, strategija razvoja tekstilne industrije), obrazovna politika, socijalna zaštita, porezna politika, antikorupcijska strategija i politika, te predlaže sveobuhvatan paket reformi za poboljšanje izgleda tržišta rada - stoji u saopštenju.

Uloga Strategije zapošljavanja u FBiH 2018-2021. definisana je u okviru tekućih reformi, na koje ne pokušava uticati niti ih mijenjati. Ona se oslanja na osnovne nadležnosti resornog federalnog ministarstva, s obzirom na složene mehanizme koordinacije.

- Strategija, također, reaguje na vremensko ograničenje (period od samo četiri godine) i fiskalna ograničenja. To znači da je usklađena s Reformskom agendom i Projektom Svjetske banke za podršku zapošljavanju - dodaje se.

Vizija Strategije je da FBiH ima funkcionalno tržište rada i kvalitetne institucije koje mogu oblikovati i provoditi učinkovitu politiku zapošljavanja. Njen glavni cilj je povećanje formalnog zapošljavanja žena i muškaraca u privatnom sektoru i osiguravanje prilika za dostojanstvena radna mjesta za sve žene i muškarce, s naglaskom na građane u nepovoljnom položaju.

Na tom osnovu su utvrđeni i posebni ciljevi, među kojima su kreiranje poticajnog pravnog okruženja za jačanje uloge posredovanja i učinkovitu politiku zapošljavanja, promicanje zapošljavanja socijalno najranjivijih grupa, te poboljšanje učinkovitosti i kvalitete službi za zapošljavanje, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.