NavMenu

Autokuće su po zakonu carinske zone - Cijene automobila izložene bez PDV

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.07.2018. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: AstroStar/shutterstock.com)
Znate li kada kupujete vozilo u autokućama, novo ili polovno, da ga uzimate direktno iz carinske zone, jer se prostor autokuće tako tretira po zakonu, prenosi Faktor.

Tražite automobil i obilazite prodajne salone autokuća i ugledate istaknutu cijenu koja vam je prihvatljiva i mislite da ste našli svoj automobil, a onda razočaranje. Sitnim slovima ispod prodajne cijene piše plus PDV ili vam to saopći prodavac.

Da li je ovakav način prodaje zakonit, Faktor je pitao Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Bez obzira na to o kojoj robi se radi, kada se uvozi u Bosnu i Hercegovinu, ta roba se stavlja u različite carinske postupke, a jedan od carinskih postupaka je i carinsko skladištenje. Znači roba se uveze, a to važi i za automobile, i bude na carinskom skladištenju i pod nadzorom. Uvozne dažbine se plaćaju tek kada se roba stavi u drugi carinski postupak, odnosno stavljanje robe u slobodan promet – pojašnjava Kovačević.

Znači tek kada se proda automobil, onaj koji je uvezao u roku od 10 dana mora platiti carinu i PDV. To je zakonska mogućnost koja je data privrednicima da uvozne dažbine plaćaju tek kada tu robu prodaju, dodaje sagovornik Faktora.


- Može uvoznik automobila kupiti koliko god hoće vozila i da ih ne proda za tri godine, to je njegov rizik jer ih je morao platiti prilikom kupovine. Ovo je zakon koji se primjenjuje u svim zemljama Evropske unije, pa i u Bosni i Hercegovini – zaključio je Ratko Kovačević.

Od 1. januara do 31. juna 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 39.465 automobila, prenio je Faktor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.