Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.07.2018.| 14:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autokuće su po zakonu carinske zone - Cijene automobila izložene bez PDV

(Foto: AstroStar/shutterstock.com)
Znate li kada kupujete vozilo u autokućama, novo ili polovno, da ga uzimate direktno iz carinske zone, jer se prostor autokuće tako tretira po zakonu, prenosi Faktor.

Tražite automobil i obilazite prodajne salone autokuća i ugledate istaknutu cijenu koja vam je prihvatljiva i mislite da ste našli svoj automobil, a onda razočaranje. Sitnim slovima ispod prodajne cijene piše plus PDV ili vam to saopći prodavac.

Da li je ovakav način prodaje zakonit, Faktor je pitao Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Bez obzira na to o kojoj robi se radi, kada se uvozi u Bosnu i Hercegovinu, ta roba se stavlja u različite carinske postupke, a jedan od carinskih postupaka je i carinsko skladištenje. Znači roba se uveze, a to važi i za automobile, i bude na carinskom skladištenju i pod nadzorom. Uvozne dažbine se plaćaju tek kada se roba stavi u drugi carinski postupak, odnosno stavljanje robe u slobodan promet – pojašnjava Kovačević.

Znači tek kada se proda automobil, onaj koji je uvezao u roku od 10 dana mora platiti carinu i PDV. To je zakonska mogućnost koja je data privrednicima da uvozne dažbine plaćaju tek kada tu robu prodaju, dodaje sagovornik Faktora.

- Može uvoznik automobila kupiti koliko god hoće vozila i da ih ne proda za tri godine, to je njegov rizik jer ih je morao platiti prilikom kupovine. Ovo je zakon koji se primjenjuje u svim zemljama Evropske unije, pa i u Bosni i Hercegovini – zaključio je Ratko Kovačević.

Od 1. januara do 31. juna 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 39.465 automobila, prenio je Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.