Izvor: Indikator | Četvrtak, 12.07.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovinski rat i cijene nafte ostavljaju trag - Javljaju se prvi znaci usporavanja ekonomskog rasta

(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Spor u međunarodnoj trgovini, koji trenutno eskalira, posebno između SAD-a i Kine, i rastuće cijene nafte već ostavljaju prve tragove. Međunarodna osiguravajuća i bonitetna kuća Coface vidi znakove usporavanja ekonomskog rasta u razvijenom svijetu i smanjila je kreditni rejting nekih sektora i zemalja, u odnosu na svoje ranije procjene.

- Efekti trgovinskog rata na početku godine postali su stvarni - primjećuje direktor kompanije Coface Austria Michael Tawrowsky. Protekcionistička politika SAD utiče na mnoge proizvode informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u kineskom izvozu. Industrija u zemlji je sada klasifikovana kao "visok rizik", što je druga najgora ocjena na skali od četiri nivoa.

Među zemljama kojima su SAD nametnule uvozne dažbine za čelik i aluminij, najgore je pogođena Kanada koja 87% proizvodnje čelika isporučuje Sjedinjenim Državama, procjenjuje Coface. Metalni sektor u zemlji je stoga smanjen na najgori rejting ("vrlo visok rizik"). Paralelno, isti sektor u SAD dobio je "nadogradnju" na drugu najbolju ocjenu ("srednji rizik").

Osim povećanja protekcionizma, globalnu trgovinu guše i povećane cijene nafte. Tawrowsky navodi "rascjep u eurozoni" i "odlivi kapitala iz većih zemalja u razvoju" kao "trenutne signale upozorenja". Iako je cijena nafte od 75 USD za barel i dalje dosta ispod 110 USD iz 2012. godine, "znaci su značajni da je dostignut vrhunac ekonomskog rasta".

Povjerenje je već počelo da se ljulja na početku godine u svjetlu rastućeg američkog protekcionizma.

(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
- Sada rast zapravo slabi - navodi Coface.

Za međunarodne industrijske zemlje, kreditni osiguravač očekuje privredni rast od 2,2% ove godine i 2% za 2019. U eurozoni bi trebalo da bude povećanje od 2,1% u 2018. godini, a samo 1,8% u 2019. Samo rast u SAD nije usporen, naprotiv prema Coface-u, očekuje se da će se bruto društveni proizvod ove godine povećati za 2,7% (u 2017. godine bio je 2,3%).

Kreditni rizik se povećava u industrijaliziranim zemljama, posebno u Italiji, prezadužene kompanije moraju očekivati ​​teže kreditne uslove. U svakom slučaju, rejting zemlje je već smanjen na A4 ("i dalje prihvatljivo") , što je četvrti od osam nivoa.

Coface očekuje da će cijena nafte do kraja godine imati nivo 70 do 75 USD po barelu (159 litara) - što je povećanje od 30% u odnosu na prosječnu cijenu iz prošle godine. Ovo je prilično pozitivno za energetski sektor. Zbog toga je u pet zemalja procjena rizika industrije poboljšana - u SAD ("nizak rizik"), Kanadi, UAE, Saudijskoj Arabiji i Francuskoj ("srednji rizik").

Nacije izvoznici, kao što su Oman i Malezija, imale su koristi od rasta cijena nafte, međutim, trgovinski bilans zemalja uvoznica je bio pod pritiskom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.