Izvor: eKapija | Srijeda, 11.07.2018.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko je BiH spremna za budućnost elektromobilnosti - Automobilske kompanije apeluju na izmjene zakona i gradnju mreže punionica

(Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)
Elektromobilnost je budućnost i mi kao kompanija smo potpuno spremni da tržištu BiH ponudimo modele, servis i edukaciju, kaže za eKapiju Jasmin Lučkin, projekt menadžer za elektromobilnost u kompaniji Porsche BH, koja je na ovogodišnjoj ENERGA-i po drugi put predstavila dva modela električnih automobila brenda Volkswagen - e-up i e-golf.

Ova dva modela su jedina u ponudi Volkswagena u cijelom svijetu, a u BiH su dostupna od pretprošle i prošle godine. Iako su svjetske kompanije na našem tržištu već neko vrijeme spremne da ponude ono najbolje iz svog asortimana, kod građana se još nije izgradila svijest o tome koliko i kako se isplati investirati u ovaj tip automobila. Realnost nam, nažalost, kaže da je na ovom putu dosta prepreka pred nama, ali kako poručuju automobilske kompanije, ništa nije nemoguće i nije sve baš tako neizvjesno.

- Moramo biti svjesni da će električni automobili uskoro zavladati i našim tržištem, te se zato moramo pripremiti za ono što dolazi - poručuje Lučkin, koji kaže da je problematika najprije prisutna u zakonskoj regulativi, koja i dalje ove automobile tretira kao klasične automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

- Električna vozila nisu prilagođena našim zakonima. Naša kompanija je prilikom uvoza prvih modela čekala i po nekoliko mjeseci, a veliki problem je bio i kako ih registrovati. Sada smo došli na nivo kada se u našem državnom zakonu električno vozilo prepoznaje kao klasično vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i tako se i tretira, što je nepovoljno. Zato smo apelovali ministru Šaroviću da se izmijeni postojeći Zakon - navodi naš sagovornik.

Nonsens je, ističe, što se prilikom registracije električnih vozila plaća eko taksa.

- Mi smo zato maksimalno aktivni na ovom polju kako bi apelovali na državu da olakša kupovinu ovih automobila. Nedavno sam imao priliku vidjeti koje mjere sprovodi Norveška kako bi popularizovala vožnju i korišćenje elektromobila. Tamo vlasnici ovakvih auta ne plaćaju porez, carinu prilikom uvoza, putarinu na autoputevima, čak ni vožnju trajektima, parking ili punjenje. Od trenutka kada kupite električni automobil vi počnete štedjeti i u Norveškoj je nereazumno kupiti klasično vozilo. Kod nas je, izgleda, nerazumno investirati u elektrovozilo, što je katastrofalno. To su kod nas, za sada, samo entuzijasti.

Porsche BH u ponudi ima e-up i e-golf, koji je stigao prošle godine. Osim u Sarajevu, prisutni su i u salonima u Brčkom i Tuzli. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.