Izvor: eKapija | Srijeda, 11.07.2018.| 15:48

Odluka o nižim carinama omogućila zaposlenje više od 1.000 ljudi - Privrednici se nadaju trajnim mjerama

(Foto: optimarc/shutterstock.com)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta robe u BiH u 2017. donijela odlične rezultate.

Vanjskotrgovinska komora BiH u utorak, 10. jula, organizovala je konferenciju za novinare povodom analize efekta primjene Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u Bosni i Hercegovini, prenosi Faktor pozivajući se Anadolu Agency (AA).

- Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 mil KM. Zbog podsticajnih mjera te 23 kompanije su u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina uložile blizu 50 mil KM - rekao je Šarović.

Također je dodao da bi ovo trebalo da bude jedna u nizu mjera kojim bi se podržale kompanije iz BiH.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da oko 40.000 radnika direktno ubire plodove odluka Vanjskotrgovinske komore BiH.

- Ministar Šarović je saslušao interese privrednika koji su preko odbora u komori iznijeli svoje zahtjeve nakon čega smo ih mi obradili. Značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje samo se multiplicara dobit u budžetu i našim kompanijama - rekao je Vasić.

Trenutno pet grana ulazi u odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, to su tekstilna, kožarska, hemijska, metalna i prehrambena industrija.

(Foto: fotoinfot/shutterstock.com )
Na konferenciji se novinarima također obratio Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća Sanino, koje je lider obućarske industrije ne samo u Derventi, već i šire. Preduzeće je najpoznatije po svojoj saradnji s Adidasom u proizvodnji kopački.

Pazurević je rekao da sektor kože, tekstila i obuće u BiH zapošljava više od 40.000 radnika. Vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci u 2018. godini iznosila je više od 680 mil KM. Izvoz je povećan u odnosu na isti period prošle godine za više od 3%.

- Ovo je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali podsticati privredu, podsticaji su bitni, ali nisu neophodni. Ja bih volio da ovo postanu sistemske mjere i da se jednom stavi tačka na ovo pitanje - dodao je Pazurević.

Pazurević je također ukazao na problem izvoza sirovina za proizvodnju kože u BiH.

- Treba započeti supstituciju uvoza, uvozimo kožu kao gotov materijal, a izvozimo sirovine. Nemamo baznu industriju, nemamo kožara, a opet imamo rezultate - dodao je Pazurević.

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba trajala je do 31. decembra 2017. godine, prenio je Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.