NavMenu

Deloitte: Globalno istraživanje sigurnosti finansijskog sektora - Otpušteni radnici su najveća prijetnja informacijskim sistemima finansijskih institucija

Izvor: eKapija Utorak, 10.02.2009. 13:05
Komentari
Podeli

Više od jedne trećine vodećih svjetskih finansijskih institucija plaši se da bi radnici kojima je uručen otkaz mogli zloupotrijebiti mogućnost pristupa povjerljivim podacima. Daleko manji broj, tek 13 posto, najviše brine zbog izvanjskih napada na sigurnosne sisteme, pokazuje posljednje Globalno istraživanje sigurnosti financijskog sektora konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte.

Iako je na globalnom nivou broj neovlaštenih vanjskih i unutarnjih upada u sigurnosne sisteme finansijskih institucija u padu, gotovo dvije trećine ispitanika nije sigurno može li u punoj mjeri zaštititi svoju organizaciju od internih cyber napada. Većina ispitanika potvrđuje da je ljudski faktor najčešći uzrok pada sigurnosnih sistema, posebno u turbulentnim vremenima globalne ekonomske krize kad porast nezaposlenosti i stres zbog mogućnosti otkaza uzrokuju neuobičajeno ponašanje radnika.

"Finansijske ustanove vode bitku na dvije bojišnice u svojim naporima da zaštite klijente", komentira Hrvoje Somun, viši menadžer u Deloitteovom Odjelu za upravljanje rizicima. "S jedne su strane suočeni sa sve većom sofisticiranošću i učestalošću upada u sistem, te gubitkom informacija o klijentima. S druge strane, opterećeni su sve strožim regulatornim zahtjevima i valom otpuštanja koji stvara nepouzdane i nezadovoljne bivše zaposlenike. U takvim je okolnostima nužno da finansijske institucije pojačaju sisteme kontrole, kako bi smanjile mogućnost upada u sigurnosne sisteme."

Dodatno opterećenje sigurnosnih sistema donosi i sve veća popularnost socijalnih mreža na internetu te raširena upotreba USB stickova, MP3 playera i PDA-ova. Više od polovice svjetskih finansijskih institucija već ograničava sudjelovanje zaposlenih u socijalnim mrežama na internetu, ali i dalje uglavnom dozvoljava upotrebu raznih prijenosnih uređaja. Iako takvi uređaji pridonose produktivnosti, oni donose i povećanu mogućnost "curenja" ili gubljenja podataka, a tu je i opasnost od čuvanja povjerljivih informacija na potencijalno nezaštićenim medijima. Alarmantno je da tek nešto više od polovice finansijskih institucija koristi software za šifriranje povjerljivih podataka te da ih tek 28 posto koristi programe za detekciju neovlaštenog pristupa takvim podacima.

Smanjenje troškova, koje je u ovom trenutku imperativ za finansijske institucije, moglo bi dodatno pogoršati sigurnosnu situaciju. Iako je 60 posto ipitanika potvrdilo da budžeti za održavanje informacijske sigurnosti rastu, ta povećanja nisu u skladu s novim izazovima. Štoviše, 15 posto finansijskih institucija nije prošle godine imalo nova ulaganja u informacijsku stigurnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.