NavMenu

Aktivno 52 gradilišta u Banjaluci - Prihodi od renti veći za 14% za pola godine

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.07.2018. 19:29
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Prihodi od građevinskih naknada na području Banjaluke za prvih šest mjeseci ove godine veći su za 14% u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci gradskih službi.

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, pojačana građevinska aktivnost dovela je do značajnog rasta budžetskih prihoda i aktiviranja brojnih gradilišta. Trenutno, građevinci su u Banjaluci angažovani na ukupno 52 aktivnih gradilišta, od kojih se najveći broj odnosi na stambeno poslovne objekte, saopšteno je na gradskom sajtu.

Po podacima za prvih šest mjeseci, dvije najveće naknade – ona za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratna renta bilježe znatan rast u odnosu na prošlu godinu, što se povezuje sa aktiviranjem brojnih gradilišta. Tako su, na primjer, prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta povećani za 16% u odnosu na isti period prošle godine, dok je jednokratna renta porasla za 11%. Istovremeno, zabilježen je i značajan porast prihoda po osnovu legalizacije objekata.

- Tokom prvih šest mjeseci, od uređenja građevinskog zemljišta i jednokratne rente u gradski budžet prikupljeno je 6 mil KM KM, dok je u istom periodu prošle godine po ovom osnovu uplaćeno 5,3 mil KM – pokazuju podaci resornog odjeljenja.


Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da ovi podaci ukazuju na pojačanu građevinsku aktivnost i rast interesa investitora za ulaganje u stanogradnju.

- O razvijenosti svakog grada, pa tako i u našem slučaju, govori i broj podignutih kranova. Što se toga tiče, možemo biti više nego zadovoljni jer svi pokazatelji govore o visokom intenzitetu aktivnosti u građevinskom sektoru, a što će se direktno odraziti i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu – kazao je Radojičić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.