Izvor: eKapija | Subota, 07.07.2018.| 13:21

Razvojna banka FBiH bi ubuduće mogla više pomagati startape i klasterizaciju

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Na sastanku direktora Udruženja poslodavaca FBiH Mladena Pandurevića i pomoćnika direktora UPFBiH Zlatana Dedića sa lokalnim konsultantom Svjetske banke Mirzom Ribićem razgovarano je o razvoju finansijskog poslovanja.

Ribić je predstavio novi koncept Razvojne banke FBiH u kojem bi ona podržavala startap biznise, klasterizaciju i razvoj poljoprivrede. Međutim, direktor Udruženja poslodavaca FBiH izrazio je bojazan u novi koncept, jer nisu uređeni društveni odnosi koji onemogućuju politički uticaj na poslovanje banke, saopšteno je na sajtu UPFBIH.

Pandurević je istakao da Vlada ne može biti jedina u upravljačkoj strukturi Razvojne banke FBiH, te tražio da se u upravljačku strukturu budu uključeni predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Privredne komore FBiH.

Također, Pandurević je istakao nephodnost štedno-krednitnih zadruga i predložio formiranje savjetodavnog tijela koje bi određivalo strategiju kreditiranja kompanija prema djelatnosti i regionima u Federaciji Bosne i Hercegovine.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.